Μάγια Πλισέτσκαγια: Σαν σήμερα γεννήθηκε η κορυφαία μπαλαρίνα των Μπολσόι (pics)


Η Μάγια Πλισέτσκαγια ταυτίστηκε με τα Μπολσόι όσο καμία άλλη χορεύτρια. Η ίδια αναφέρει ότι, ενώ έχει χορέψει σε όλες τις σημαντικές σκηνές του κόσμου, «καμία δεν είναι σαν των Μπολσόι». Η κορυφαία μπαλαρίνα γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου του 1925.

Μόνο εκεί ένιωθε πραγματικά ελεύθερη. Χόρεψε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χορεύτρια, ακόμη και μετά τα εξήντα της. Κάπου στην αυτοβιογραφία της σημειώνει: «Οι αναμνήσεις μου είναι γεμάτες με ατέλειωτο πόνο και ταπείνωση» είχε αποκαλύψει το 2001 στην αυτοβιογραφία

της.

Η ίδια λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που είχε δώσει στην «Καθημερινή»: «Θυμάμαι τη ζωή μου σαν να περνάει μπροστά μου με ταχύτητα. Σκέφτομαι τα πάντα. Τις πρεμιέρες, τα λουλούδια, τους τσακωμούς, το μίσος, την αγάπη, τις συναντήσεις, τις βαλίτσες, την καθημερινή δουλειά, τον χορό, τη χαρά του χορού. Δεν φοβήθηκα ποτέ τους εχθρούς μου. Δεν ονειρεύομαι. Ζω».



Γεννήθηκε στη Μόσχα στις 20 Νοεμβρίου 1925. Κόρη θυμάτων του καθεστώτος Στάλιν, η Μάγια Πλισέτσκαγια μεγάλωσε σε συγγενική οικογένεια. Μέλος των Μπολσόι από το 1943, αναδείχθηκε σε μία από τις καλύτερες χορεύτριες της γενιάς της.

Παρέμεινε για 49 χρόνια στα Μπολσόι, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ηλικιακά όρια στα οποία συνήθως αποσύρονται οι μπαλαρίνες. Το 2005, σε ηλικία 80 ετών, χόρεψε στο Κρεμλίνο το «Ave Maia» που της είχε αφιερώσει ο Μωρίς Μπεζάρ.



Η Μάγια Πλισέτσκαγια χαρακτηρίστηκε για τη μοναδική ατομικιστική απεικόνιση της και στον σοβιετικό χορό και στο κλασικό στυλ. Συνέθεσε τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, δημιουργώντας το δικό της χορευτικό χαρακτήρα. Απέδωσε στο κλασσικό μπαλέτο νεωτεριστικά χαρακτηριστικά. Πέθανε στη Γερμανία στις 2 Μαΐου 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα