Λόγια που αξίζει να χρησιμοποιούμε πιο συχνά

21:58 3/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Επικοινωνούμε. Δεν θα μπορούσαμε να συμβιώσουμε αλλιώς, δεν θα μπορούσαμε καν να επιβιώσουμε. Άλλοι το κάνουν με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση κι άλλοι δυσκολεύονται περισσότερο. Όλοι ανεξαιρέτως, όμως, θέλουμε να επικοινωνούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ιδού, λοιπόν, κάποιες φράσεις-κλειδιά που μπορεί να μας βοηθήσουν να κάνουμε την επικοινωνία μας με τους άλλους πιο άμεση, ειλικρινή και ουσιαστική:

«Δε φαντάζεσαι πόσο εκτιμώ αυτό που κάνεις.» Μια φράση μαγική, ικανή να κάνει θαύματα στις σχέσεις μας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην εκτιμά την εκδήλωση ευγνωμοσύνης, όταν

είναι αυθεντική. Λειτουργεί ανακουφιστικά τόσο για τον πομπό, όσο και για τον δέκτη.

«Έκανα λάθος.» Ιδανικά, μπορεί να συνοδεύεται και από μία «συγγνώμη», αλλά ας μη σταθούμε σ’ αυτό. Η συγκεκριμένη φράση υποδηλώνει άτομο ώριμο, υπεύθυνο, ικανό ν’ αναλαμβάνει τις ευθύνες του και άρα αξιόπιστο. Η παραδοχή του λάθους απαιτεί θάρρος, αλλά λυτρώνει.

«Αν θες, μπορώ απλά να σ’ ακούσω.» Συχνά οι δικοί μας άνθρωποι νιώθουν να πνίγονται απ’ όσα τους βαραίνουν, αλλά δεν έχουν ανάγκη από συμβουλές, υποδείξεις ή λόγια παρηγοριάς. Έχουν ανάγκη από έναν ζωντανό «καθρέφτη» που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν με λόγια όσα έχουν μέσα στο μυαλό τους, ώστε ν’ αναπνεύσουν λίγο πιο άνετα. Ένας καλός ακροατής είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται.

«Καταλαβαίνω ότι πρέπει να σου είναι δύσκολο.» Είτε έχουμε βιώσει μια αντίστοιχη κατάσταση είτε όχι, είναι πάντα σημαντικό να δείχνουμε στον άλλο ότι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος αυτού που μας περιγράφει. Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν ν’ αποφύγουμε την παγίδα του «τα ‘χω περάσει κι εγώ, άκου να σου πω τι έκανα…», γιατί ο κάθε άνθρωπος βιώνει τα γεγονότα με τον δικό του, εντελώς προσωπικό τρόπο.

«Προτιμώ να το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή.» Μερικές φορές, οι προσδοκίες και οι καλές προθέσεις των άλλων μας κάνουν να βάζουμε τις δικές μας ανάγκες στην άκρη, προκειμένου να μη φανούμε αγενείς, αχάριστοι ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό, όμως, καταλήγει εις βάρος και των δύο πλευρών, γιατί οι συζητήσεις που ξεκινάνε σε λάθος στιγμές σπάνια καταλήγουν καλά. Αξίζει, λοιπόν, να προστατεύουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους δικούς μας ανθρώπους από τέτοιου είδους «κακοτοπιές», δίνοντας απλά λίγο χώρο και χρόνο σε όσα μας συμβαίνουν να καταλαγιάσουν μέσα μας.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε.» Με μια δόση χιούμορ και λίγη καλή διάθεση μπορούμε ν’ αποφύγουμε πολλές παρεξηγήσεις. Σίγουρα, αρκετές φορές θα συναντήσουμε ανθρώπους με απόψεις ριζικά αντίθετες από τις δικές μας. Το να προσπαθήσουμε να επιβάλουμε τις δικές μας ή/και να τους μεταπείσουμε είναι μάλλον μάταιο. Καλύτερα να προσπαθήσουμε ν’ αποδεχθούμε τη διαφωνία ως ένα φυσιολογικό και αναπόφευκτο κομμάτι των κοινωνικών συναναστροφών.

«Είναι σημαντικό για εμένα να μ’ ακούσεις.» Μια φράση ιδιαίτερα βοηθητική, όταν έχει δημιουργηθεί κάποιου είδους παρεξήγηση. Το να ζητήσουμε από τον συνομιλητή μας –ευγενικά και όχι επιτακτικά- να μας δώσει την προσοχή του για λίγο και το να επισημάνουμε την αξία που έχει αυτή η συζήτηση για εμάς, μπορούν να παίξουν σπουδαίο ρόλο στη γρήγορη και σωστή αποκατάσταση του ζητήματος.

«Η συγκεκριμένη συμπεριφορά σου με προβλημάτισε και δεν ξέρω πώς να την ερμηνεύσω.» Χωρίς να εμπεριέχει καμία μορφή προσβολής ή κατηγορίας και χωρίς να θίγει την προσωπικότητα του άλλου, η συγκεκριμένη φράση κάνει σαφές ότι υπάρχει ένα πρόβλημα προς επίλυση. Επειδή, όμως, δεν είναι επιθετική, έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει σ’ έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, αντί για μία παρεξήγηση.

«Θα ήθελα τη γνώμη σου πάνω σ’ αυτό το ζήτημα.» Το να ζητάμε την άποψη των ανθρώπων που εμπιστευόμαστε πριν πάρουμε κάποια σημαντική απόφαση δε μας κάνει αδύναμους ή ανίκανους να πράξουμε το καλύτερο δυνατόν. Αντίθετα, αποδεικνύει ότι έχουμε το ανοιχτό μυαλό και την κριτική ικανότητα να συνθέσουμε μία σφαιρική εικόνα, αφού δούμε το θέμα που μας απασχολεί από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

«Σ’ αγαπάω γι’ αυτό που είσαι». Το να υπενθυμίζουμε στους σημαντικούς άλλους της ζωής μας ότι η αγάπη μας γι’ αυτούς είναι ανεξάρτητη απ’ ό,τι λένε ή κάνουν είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να τους κάνουμε. Δημιουργείται απίστευτη ασφάλεια, εμπιστοσύνη κι επέρχεται μια νέα ισορροπία σε κάθε σχέση που βασίζεται σ’ αυτό το δεδομένο. Μπορεί να θυμώσουμε, να στενοχωρηθούμε, ν’ απογοητευτούμε ή ακόμα και ν’ απομακρυνθούμε από τους αγαπημένους μας, αν οι συμπεριφορές τους μας ωθήσουν εκεί. Δεν μπορούμε, όμως, να τους ξε-αγαπήσουμε…

Keywords
Τυχαία Θέματα