Λι Σουφού: Ο νέος "παίχτης" στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler


Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Λι Σουφού, μεγαλομέτοχος ήδη και της Volvo, εξασφάλισε το 9,69% των μετοχών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler έναντι 7,2 δισ. ευρώ.

Η επιχειρηματική αυτή κίνηση κάνει πλέον τον Λι Σουφού τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας παίρνοντας τα ηνία από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κουβέιτ, που μέχρι πρόσφατα κατείχε ποσοστό της τάξης του 6,8% των μετοχών. Ακολουθεί η Renault

Nissan με 3,1% ενώ το άλλο 20% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές όπως η αμερικανική Blackrock και το νορβηγικό κρατικό ταμείο. Το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο ανήκει σε μικροεπενδυτές.

Όπως ανακοίνωσε η Daimler, ο Λι Σουφού είναι ένας «μακροπρόθεσμος επενδυτής» τον οποίο «γνωρίζει και εκτιμά», και αρμοδιότητά του είναι να επικεντρωθεί στο μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις επικείμενες προκλήσεις, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η αυτόνομη οδήγηση.

Ειδοποιός διαφορά για την Daimler, σε σχέση με τις ανταγωνιστικές BMW και Volkswagen, είναι ότι αυτή η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει μια οικογένεια ως κύριο μέτοχο, γεγονός που την καθιστά πιο επιρρεπή στην είσοδο ενός επενδυτή. Παρά το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Daimler, Ντίτερ Ζέτσε, εργάζεται για την εκμετάλλευση και τον διαχωρισμό των τριών τμημάτων της εταιρείας -των επιβατικών αυτοκινήτων, των φορτηγών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών- η είσοδος του Λι στην εταιρεία αναμένεται να αλλάξει πολλά.

Για τη Daimler, η Κίνα είναι από καιρό η πιο σημαντική αγορά, όπου πωλεί περίπου 600.000 αυτοκίνητα ετησίως.

Αν και τα σχέδια του Λι για το νέο του απόκτημα παραμένουν άγνωστα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Κινέζοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέες σειρές μοντέλων από το 2019 μόνο με ηλεκτροκινητήρες. Στόχος είναι η αξιοποίηση των νέων συνθηκών της αγοράς στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να ενισχύσει την πώληση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα