Κυπριακό: "Δείχνουν" Τσίπρα - Αναστασιάδη για το πάγωμα στο εδαφικό


"Μαύρος καπνός" προέκυψε από το Μοντ Πελεράν της Ελβετίας κατά τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί γύρω από το εδαφικό, όπως σημειώνουν το πρωί της Τρίτης κυπριακά media.

Κατά τις διαπραγματεύσεις δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, στα

κριτήρια που αφορούν στο ποσοστό εδάφους των συνιστωσών πολιτειών, στον αριθμό επιστροφής προσφύγων και στο ποσοστό ακτογραμμής.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αναφέρεται ότι δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν οι αναγκαίες περαιτέρω συγκλίσεις σχετικά με τα κριτήρια για την εδαφική αναπροσαρμογή, που θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να συνεχίσουν την προσπάθεια, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Η πλευρά των Τουρκοκυπρίων

Σημειώνεται πως από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού δήλωσε πως δόθηκε ένα αριθμητικό εύρος για τους Ελληνοκύπριους που θα επέστρεφαν στα εδάφη που θα δίδονταν πίσω, μεταξύ 78.000 και 92.000 και οι Ελληνοκύπριοι επέμεναν σε αυτό.

Δεν βρήκαμε απέναντί μας επιμελή εργασία και αν έδειχναν τη μισή βούληση από αυτή που έδειξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής και η διαπραγματευτική ομάδα, είπε, "δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ". Ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι ο ίδιος ως άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή παλεύει για την ειρήνη έζησε τη μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής του. Όμως, πρόσθεσε, οι Τουρκοκύπριοι έχουν ήσυχοι τη συνείδησή τους.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, ανέφερε, στις συνομιλίες που άρχισαν στις 7 Νοεμβρίου ήρθε έτοιμη σε πολιτικό, τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο φιλοσοφίας, με καλή πρόθεση και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να μπορέσει η διαδικασία να περάσει στο τελευταίο στάδιο. "Δυστυχώς, οι συνομιλητές μας, η ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν ήρθε επαρκώς προετοιμασμένη, ούτε πολιτικά, ούτε τεχνικά, ούτε και σε φιλοσοφικό επίπεδο".

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, συνέχισε, μετά από αίτημα της ελληνοκυπριακή πλευράς έδωσε τη συγκατάθεσή της στις 11 Νοεμβρίου για να γίνει διάλειμμα μιας εβδομάδας με την ελπίδα ότι αυτό θα συνέβαλλε στη διαδικασία ειρήνευσης, ωστόσο αυτό το διάστημα της μιας εβδομάδας, δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά και όταν άρχισαν την Κυριακή οι συνομιλίες "είδαμε αυτά τα σημάδια".

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού, ήθελε να τελειώσει με το εδαφικό, και από την άλλη η τουρκοκυπριακή πλευρά προσδοκούσε ότι τα θέματα που είχαν απομείνει στα 4 πρώτα κεφάλαια και το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας θα αφήνονταν για το τελευταίο στάδιο. Ο λόγος του κωλύματος, είπε, ήταν ότι "η ελληνοκυπριακή πλευρά ακόμη και την εκ περιτροπής προεδρία την κρατούσε στη τσέπη της ως ζήτημα παζαρέματος σε μια πενταμερή διάσκεψη". Στο εδαφικό, ανέφερε, η τουρκοκυπριακή πλευρά ήρθε αντιμέτωπη με ένα παζάρι με τον πήχη πολύ ψηλά.

Μίλησε για τακτική που φάνηκε από νωρίς παραπέμποντας στη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι δεν θα προσέλθει σε πενταμερή διάσκεψη εάν δεν ακυρωθούν οι εγγυήσεις και δεν ξεκαθαρίσει η ημερομηνία απόσυρσης του τουρκικού στρατού, όπως ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού. "Δεν μπορούσαμε να μην πούμε τίποτε έναντι αυτών. Υπάρχει λογική η Ελλάδα, σε αυτό το στάδιο, όταν γίνεται αυτή η εργασία, να θέτει ένα τέτοιο αίτημα; Είχαμε πει ότι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά, να δούμε το μέλλον μας και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο πρέπει αυτές οι αμφιβολίες να φύγουν από τη μέση. Και ο ΟΗΕ το θεώρησε αυτό λογικό και για να μπορέσουν αυτές οι αμφιβολίες να διαλυθούν ξοδέψαμε άπειρες ώρες".

Keywords
Τυχαία Θέματα