Κοτζιάς: Αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις της Τουρκίας στη Διάσκεψη για το Κυπριακό


Ευθύνες στην Τουρκία για το «ναυάγιο» στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στον Κραν Μοντανά επέρριψε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας πως αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις της Άγκυρας.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να υποβάλει γραπτές προτάσεις, παρά τις υποσχέσεις που έδινε στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Διερωτήθηκε,

δε, γιατί η Άγκυρα επιμένει να έχει τον ρόλο του εγγυητή ένας «στρατός πραξικοπηματιών», σημειώνοντας ότι στελέχη του τουρκικού στρατού κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Όπως υποστηρίζει, ο υπουργός Εξωτερικών ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «θέλουμε να διατηρήσουμε τα δικαιώματά μας τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια».

Ο Νίκος Κοτζιάς άφησε αιχμές και για τη στάση που κράτησε ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, υποστηρίζοντας ότι «ο μεσολαβητής δεν μεσολαβούσε», ενώ τον κατηγόρησε για μονομερείς θέσεις.

Επέμεινε ότι το Κυπριακό δεν έκλεισε στην Ελβετία, ενώ έκανε λόγο για φραστικούς λεονταρισμούς της Άγκυρας, αναφερόμενος στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα