Κονγκό:


Ο Καμπίλα δεν δίστασε χτες να διατάξει πάνοπλους αστυνομικούς και στρατιώτες να αιματοκυλίσουν τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Κινσάσα και σε άλλες πόλεις, όπως το Λουμπούμπασι, η Γκόμα και το Ματάντι. Από τις σφαίρες στρατιωτών και αστυνομικών σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν αρκετές δεκάδες άτομα, ενώ συνελήφθησαν εκατοντάδες άλλοι.

Πληροφορίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ανέφεραν πως οι νεκροί ξεπερνούν τους 26 και οι τραυματίες τις αρκετές δεκάδες. Αξιωματούχοι της αποστολής

κυανοκράνων του ΟΗΕ, επικαλούμενοι δικά τους στοιχεία, ανέφεραν πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον 19 και οι τραυματίες 45. Ανέφεραν, ακόμη, πως είναι «πολύ μεγάλος ο αριθμός των συλληφθέντων». Αντίθετα, ο Κονγκολέζος κυβερνητικός εκπρόσωπος μέτρησε μόλις εννιά νεκρούς, εκ των οποίων ο ένας αστυνομικός.

Η νέα επίθεση των αρχών καταστολής σε βάρος των διαδηλωτών σημειώθηκε ένα 24ωρο αφότου ο απερχόμενος πρόεδρος Καμπίλα προχώρησε στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης με 74 υπουργούς και υφυπουργούς. Επιμένει, επίσης, πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, τις οποίες όρισε αυθαίρετα για τον Απρίλη του 2018. Αντίθετα, τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζουν για διεξαγωγή εκλογών μέσα στους πρώτους μήνες του 2017, διεκδικούν την άμεση απελευθέρωση των εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Μουάζ Κατούμπι.

Keywords
Τυχαία Θέματα