Κόλαφος για την Ελλάδα οι εκθέσεις του ΔΝΤ για οικονομία και χρέος


Μόλις μόνο λίγες ώρες πριν το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, η Ντέλια Βελκουλέσκου και ο Πολ Τόμσεν απέστειλαν στο ΔΣ του ΔΝΤ τις δύο εκθέσεις για την Αθήνα, οι οποίες αναμένονταν από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα μαντάτα δεν είναι καλά για την Ελλάδα, καθώς το Ταμείο φαίνεται να

επιμένει και μέσω των "καυτών" αυτών κειμένων σε άμεση νομοθέτηση και νέων μέτρων, καθώς και σε ελάφρυνση του χρέους τώρα και όχι μετά τις γερμανικές εκλογές, ενώ το τοπίο ως προς τις σχέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει "θολό".

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες μεταδίδει το mignatiou.com, επικαλούμενο πηγές από την Ουάσινγκτον, η μία έκθεση αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση τα στοιχεία, τα οποία συνέλεξε η κυρία Βελκουλέσκου κατά την παραμονή της στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η άλλη αφορά το χρέος, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο, όπως ακριβώς ήταν αναμενόμενο, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για τη στάση, που θα κρατήσει το Βερολίνο.

Όπως αναφέρει το mignatiou. com, η ημερομηνία συζήτησης των εκθέσεων δεν έχει καθοριστεί, καθώς η Αθήνα ζητά χρονικό περιθώριο 15 εργάσιμων ημερών, για να προετοιμαστεί κατάλληλα.

"Οι εκθέσεις «δεν είναι καλές» για τη χώρα μας, μάλλον θα τις χαρακτήριζα καταθλιπτικές", πρόσθεσε πηγή που έχει γνώση της κατάστασης, όπως μεταδίδει το mignatiou.com.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το προσχέδιο της πρώτης έκθεσης,που είχε δημοσιευθεί πριν από πέντε μήνες, το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου, θέσεις, στις οποίες φέρεται τελικά να προσχωρεί η κυβέρνηση της Αριστεράς, προκειμένου να κλείσει άρον άρον την αξιολόγηση, έτσι ώστε να προλάβει το "τρένο" του QE της ΕΚΤ τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η δεύτερη έκθεση, που θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, αφορά και στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012 και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόωρα τον Ιανουάριο του 2016 (Η έκθεση θα τιτλοφορείται Greece: Ex Post Evaluation of Exceptional Access under the 2012 Stand-By Arrangement).

Σύμφωνα με το mignatiou.com, η έκθεση αυτή συντάχθηκε από μια ομάδα στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα με επικεφαλής τον Βιτάλι Κραμαρένκο, στέλεχος του Ταμείου που μέχρι πρόσφατα είχε εμπλοκή στα προγράμματα του ΔΝΤ στην Αφρική.

Πάντως, πέραν των δύο αυτών εκθέσεων δεν αναμένεται στις 6 Φεβρουαρίου να υπάρξει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ καμία άλλη αναφορά για την Ελλάδα και ειδικά συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, κάτι που φαίνεται πως θα καθυστερήσει, καθώς θα απαιτήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα