"Καζάνι που βράζει" η τραπεζική αγορά!


Της Βούλας Μαλαίνου

"Καζάνι που βράζει" θυμίζει η εγχώρια τραπεζική αγορά επτά ημέρες πριν την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, οι οποίοι θα ζητήσουν να δουν.... έργα! Οι αλλαγές στις διοικήσεις των συστημικών όμως κάθε άλλο παρά προχωρούν. Τουναντίον, έχουν "κολλήσει" σε απανωτές εμπλοκές, με αποτελέσματα τα χρονοδιαγράμματα, που είχε θέσει ο Γιάννης Στουρνάρας, να έχουν

ήδη εκτροχιαστεί, ενώ αν δεν βρεθούν άμεσα οι συναινετικές λύσεις, τότε η συστημική ευστάθεια κινδυνεύει σοβαρά!

Εθνική και Πειραιώς "παλεύουν" για να οριστικοποιήσουν το πρόσωπο εκείνο, που θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου στη μία και διευθύνοντα συμβούλου στην άλλη, ωστόσο οι "αψιμαχίες" των μετόχων "μπλοκάρουν" τις όποιες προσπάθειες.

"Ταβάνι" έχει πιάσει η κρίση, που έχει ξεσπάσει στην Εθνική, αφότου το ΔΣ της Τράπεζας σε μαραθώνια συνεδρίαση την περασμένη Τετάρτη, εξέλεξε για πρόεδρο τον κ. Θωμόπουλο, πρώην επικεφαλής της Eurobank, αγνοώντας την πρόταση του ΤΧΣ για εκλογή του κ. Τσιτσιράγκου στο "τιμόνι" της ΕΤΕ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη και ενώ την προηγούμενη Πέμπτη η Τράπεζα ανέμενε το "πράσινο φως" του Ταμείου για την εκλογή του νέου ΔΣ, το ΤΧΣ "μπλόκαρε" για δεύτερη συνεχή φορά τη σχετική διαδικασία, ζητώντας τριήμερη αναβολή, προκειμένου να αποφανθεί επί της εκλογής Θωμόπουλου.

Όπως δείχνουν τα γεγονότα, στην ΕΤΕ μιλάμε για "μάχη" κορυφής, καθώς το ΤΧΣ είναι ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας με ποσοστό 40,4%, ωστόσο "παραγκωνίστηκε" ως προς την πρότασή του για την υποψηφιότητα του κ. Τσιτσιράγκου, ο οποίος συγκέντρωσε μόλις τρεις ψήφους. Σημειώνεται ότι και η Λούκα Κατσέλη στήριξε το μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ηγεσία της Εθνικής, αλλά καθώς αποχώρησε και επίσημα από τη διοίκηση της Τράπεζας, δεν είχε δικαίωμα ψήφου.

Στην Εθνική οι εξελίξεις θυμίζουν κάτι από... Πειραιώς, αφού και οι δύο Τράπεζας τελούν υπό την "απειλή" της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, με τον διοικητή της ΤτΕ να παρεμβαίνει και να συστήνει ωριμότητα.

Σήμερα, Δευτέρα η συνεδρίαση του ΤΧΣ αναμένεται ιδιαίτερα "καυτή", καθώς ενδέχεται και να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, που θέλουν το Ταμείο να ζητεί τη σύγκληση έκτακτης ΓΣ, οδηγώντας σε... αδιέξοδο την ΕΤΕ και προκαλώντας "σύγκρυο" στον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε δεσμευτεί προς τους θεσμούς για ολοκλήρωση των αλλαγών στις διοικητικές πυραμίδες των συστημικών μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Κοντεύουμε μέσα Νοεμβρίου και οι διαδικασίες όχι μόνο δεν έχουν λάβει τέλος, αλλά έχουν "παγώσει" λόγω σοβαρών εμπλοκών.

Μία από αυτές είναι και ο όρος, που βάζει τώρα ο βασικός μέτοχος της ΕΤΕ, να παραιτηθεί ο διευθύνων σύμβουλο της Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ώστε το ΤΧΣ να πει "ναι" σε όλα και να μην συγκληθεί έκτακτη ΓΣ της Τράπεζας.

Πάντως, όπως λένε οι πληροφορίες, στις λύσεις, που εξετάζονται στην κατεύθυνση εκτόνωσης της έντασης, είναι μια πιθανή παραίτηση του κ. Θωμόπουλου, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιούσε το ΤΧΣ.

Εύλογα και η παραίτηση της διοίκησης, πάντως, θα άνοιγε νέο θέμα για την Εθνική, τη στιγμή που το ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση των αλλαγών στα τραπεζικά μάνατζμεντ.

Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς η αγωνία παρατείνεται. Σε πρόσφατη συνεδρίαση "κλείδωσε" ο πρόεδρος στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζηνικολάου, έμπειρο τραπεζικό στελέχους με μακρά πορεία στον τραπεζικό τομέα, κυρίως στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, χάσμα υπάρχει ακόμα στο ΔΣ για την εκλογή του νέου CEO. Πληροφορίες δεν αποκλείουν ακόμα και τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της Τράπεζας, έτσι ώστε να πιεστούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να αποφασίσουν, καθώς οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά και οι εταίροι σφίγγουν το ζωνάρι, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα "να τελειώνει με τις διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες".

Πάντως, σύμφωνα μες πληροφορίες, στο εσωτερικό της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας παρουσιάζεται μεγάλη δυστοκία για την επιλογή ενός κοινά αποδεκτού προσώπου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία μαραθώνια συνεδρίαση του ΔΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα