Καβάλα: Τιμητική πρωτιά στην εθελοντική αιμοδοσία


Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι είναι οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών, σύμφωνα με τα οποία, η Καβάλα βρίσκεται πανελλαδικά πάνω από τον μέσο όρο προσφοράς αίματος και κάλυψης των αναγκών που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

Μέσα στο 2015, σε ποσοστό 63,01%, η ζήτηση σε φιάλες αίματος του

Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας (ΓΝΚ) καλύφθηκε από μόνιμους εθελοντές. Ειδικότερα, στην τρέχουσα χρονιά το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΓΝΚ χρειάστηκε 6.747 μονάδες, εκ των οποίων οι εθελοντές προσέφεραν τις 4.251 (ποσοστό 63,01% και αύξηση 3% έναντι του 2014). Την ίδια ώρα, στο σύνολο της χώρας, χρειάστηκαν 574.752 φιάλες, με τους εθελοντές να καλύπτουν μόνο κάτι παραπάνω από το μισό και φτάνοντας σε ποσοστό 55,34%.

Αντίστοιχα, το ίδιο χρονικό διάστημα την περσινή χρονιά, το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας χρειάστηκε 6.788 μονάδες αίματος, από τις οποίες οι εθελοντές αιμοδότες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας προσέφεραν τις 4.129, ποσοστό 60,83%, ενώ το υπόλοιπο 39,17% (2.659 μονάδες) προήλθε από δότες μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον αυτών που είχαν ανάγκη από αίμα.

Την περσινή χρονιά οι ανάγκες σε φιάλες αίμα στο σύνολο της χώρας ανήλθαν σε 585.855 μονάδες, εκ των οποίων το 53,43% (312.994 μονάδες), προήλθε από εθελοντές.

Αυτά τα στοιχεία παρουσίασε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος «Στέλλα Μανώλα-Κούρτη», Γιάννης Παπαζωγράφος, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι πάνω στο θέμα της αιμοδοσίας και σε αυτό συμβάλει η συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για να γίνει κατανοητό σε όλους πόσο σημαντικά και πόσο μεγάλα είναι τα οφέλη της αιμοδοσίας.

Φέτος, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος «Στέλλα Μανώλα - Κούρτη», διοργανώνει, μαζί με άλλους δώδεκα αιμοδοτικούς συλλόγου της Καβάλας, το 56ο διήμερο αιμοληψιών, αύριο και μεθαύριο, 11 και 12 Νοεμβρίου, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας, από τις 8:00 έως τις 14:00.

«Είμαστε μία ανάσα από το να συμπληρώσουμε τα 2/3 του στόχου μας, που είναι η αυτάρκεια σε εθελοντικά προσφερόμενες μονάδες. Μας υπολείπεται το 1/3, είναι η πιο δύσκολη ανηφόρα και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Ήδη οι αιμοδοτικές ομάδες που μας στηρίζουν έγιναν δώδεκα και η ζήτηση σε αίμα αυξάνεται όλο και περισσότερο», σημείωσε ο κ. Παπαζωγράφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα