Κάθετοι οι θεσμοί για συντάξεις και εργασιακά


Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις οι Θεσμοί αποχώρησαν χθες από την Αθήνα, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά και χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία στα βασικά ζητήματα. Και το πλέον σημαντικό έχει να κάνει με τις συντάξεις.

Η διαφωνία έγκειται στο πόσο βαθιά θα μπει το "μαχαίρι" στις συντάξεις και πότε θα συμβεί αυτό, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως το κόψιμο των συντάξων θα έρθει το 2019 ή το 2020. Οι δανειστές, πάντως, είναι κάθετοι και μιλούν για "ακαριαία" κάθοδο.

Όσον αφορά

τα εργασιακά, αυτό που έγινε γνωστό είναι πως οι ευρωπαίοι αφήνουν το θέμα στο ΔΝΤ, το οποίο πιέζει για απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και για δικαίωμα ανταπεργίας εκ μέρους των εργοδοτών.

Το Ταμείο αλλά και η Κομισιόν, η οποία δε διαχωρίζει ανοιχτά τη θέση της, ζητούν αύξηση του ορίου των απολύσεων στο 10% μηνιαίως από 5% που είναι σήμερα (και μέχρι 30 απασχολούμενους) για επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζομένους καθώς και κατάργηση της προέγκρισής των απολύσεων από το κράτος.

Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη πάντως θα ξεκαθαρίσει τελικά το ύψος των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν, αν και ειδικά για το 2018 συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών έλεγαν πως «θα είναι μικρό και δεν απασχολεί κανέναν». Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως το μεγαλύτερο μέρος του «κενού» για το 2018 καλύφθηκε από περικοπές δαπανών και επιδομάτων, με βάση και την υπερείσπραξη εσόδων του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα