Καταρρέει η ΔΕΗ με ένα τεράστιο χρέος - Μόνη λύση οι αυξήσεις στα τιμολόγια και η εθελουσία


Η εταιρεία που έχει προσληφθεί από τη ΔΕΗ ως ειδικός σύμβουλος για να καταρτίσει το νέο business plan και να δημιουργήσει ένα πλάνο εξυγίανσης είναι η McKinsey και διαπιστώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το γεγονός πως η ΔΕΗ

δεν είναι βιώσιμη επιχείρηση.

Η συγκεκριμένη εταιρεία σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή έχει προτείνει ένα πενταετές σχέδιο για τη ΔΕΗ, το οποίο ωστόσο δείχνει τη ζοφερή πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η δημόσια επιχείρηση.

Σύμφωνα με την McKinsey η ΔΕΗ για να γίνει εκ νέου βιώσιμη θα πρέπει τα επόμενα πέντε χρόνια να βελτιώσει τα λειτουργικά της κέρδη κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό για να συμβεί απαιτούνται σκληρά μέτρα.

Μεταξύ των σκληρών μέτρων που συνιστά η εταιρεία για τη ΔΕΗ είναι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για περίπου 2.000 εργαζόμενους της εταιρείας και η αναπροσαρμογή των τιμολογίων φυσικά προς τα πάνω. Στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής η εταιρεία προτείνει στη ΔΕΗ τη σταδιακή μείωση των εκπτώσεων και αύξηση των τιμολογίων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών.

Επιπλέον στις βασικές προτάσεις είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι εντατικές προσπάθειες για να εισπραχθούν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί. Επιπλέον προτείνει να υπάρξουν ασφαλέστερες επενδύσεις, όπως στη διανομή και σε νέες δραστηριότητες όπως στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και στις ενεργειακές υπηρεσίες.

Ποια είναι η κατάσταση στη ΔΕΗ σήμερα σύμφωνα με την McKinsey

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που έκανε η εταιρεία, το καθαρό χρέος της ΔΕΗ αυτή τη στιγμή είναι περίπου 8 με 9 φορές πιο μεγάλο από τα λειτουργικά της κέρδη. Αυτό σημαίνει για την εταιρεία πως θα πρέπει να αυξήσει τα λειτουργικά της κέρδη κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ έως το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΔΕΗ: Νέες διευκρινίσεις για την πληρωμή λογαριασμών μέσω ΕΛΤΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα