Καταρχήν συμφωνία "βγάζει" το Euro Working Group - Στα 8,5 δις η δόση (upd)


* Πρώτη ανάρτηση: 14.43 - Νεότερη ενημέρωση: 16.00

Για συμφωνία στο Euro Working Group, το οποίο ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες λίγο πριν από τις 15.00 το μεσημέρι, κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες που "βγαίνουν" από το Λουξεμβούργο και αποτελούν επί της ουσίας προάγγελο των εξελίξεων στο Eurogroup.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία αφορά τόσο την εκταμίευση της δόσης, όσο και το σύνολο σχεδόν του κειμένου της απόφασης του Eurogroup για το θέμα του χρέους. Η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να περιμένει πολλά πράγματα πλην μιας «φουσκωμένης»

δόσης, η οποία μπορεί να φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο υπάρχουν και δύο ενστάσεις, η πρώτη είναι να δοθούν τα δικαστικά έξοδα στον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και η δεύτερη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα από την ποινική δίωξη τριών στελεχών των θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το συμβουλευτικό ρόλο που είχαν αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Για το χρέος υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου. Υπάρχει επίσης αναφορά σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% από το 2023 και μετά.

Όλα αυτά βέβαια δεν επαρκούν για την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με λεφτά, ούτε για να κρίνει το χρέος βιώσιμο. Παράλληλα δεν είναι αρκετά για την ένταξη της χώρας στο QE.

Νωρίτερα ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέθεσε για μετά το τέλος του προγράμματος τις όποιες αποφάσεις για το χρέος, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι αισιόδοξος για συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση.

Παρακολουθήστε live εικόνα

"Ο Τσακαλώτος θα φύγει απόψε με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά"

Το "τυρί" για να δεχθεί η Αθήνα τη συμφωνία - χωρίς δέσμευση για ελάφρυνση χρέους - είναι τα χρήματα. Αν η Ελλάδα δεχθεί την λύση "Τόμσεν" όπως αποκαλείται - κατ' άλλους είναι "λύση Σόιμπλε" τότε θα κλείσει η β' αξιολόγηση και η χώρα θα πάρει τη δόση. Μάλιστα σήμερα υπήρχε η πληροφορία ότι η δόση μπορεί να είναι και αυξημένη - αντί για 7 δισ. ευρώ να φτάσει μέχρι και 10-11 δισ. ευρώ. "Δεν θα τα χαλάσουμε σ' αυτό" ήταν η αντίδραση πηγών του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Επίσης πιθανότατα θα συμπεριληφθεί και αναπτυξιακό πακέτο.

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα φύγει σήμερα από το Λουξεμβούργο με μία βαλίτσα γεμάτη λεφτά».

Μοσκοβισί: Απαραίτητη μία συμφωνία για την Ελλάδα

Ο Επίτροπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ανέφερε ότι είναι δυνατή και αναγκαία η επίτευξη μιας συμφωνίας για την Ελλάδα.

«Μια συμφωνία σήμερα δεν είναι μόνο δυνατή, είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Οι πολίτες της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης απλά δεν θα μπορούσαν να το καταλάβουν εάν ύστερα από τόσους πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς και απτής προόδου, το Eurogroup δεν καταλήξει και πάλι σε μια συμφωνία».

Η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης

Οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του EWG εξέτασαν την πρόοδο στην εφαρμογή των 140 προαπαιτούμενων και είδαν και τη σχετική εισήγηση των εκπροσώπων των θεσμών. Μάλιστα έκαναν την τελική επεξεργασία του προσχεδίου συμφωνία οι τεχνοκράτες του ΕWG οι οποίοι στη συνέχεια θα την υποβάλουν για συζήτηση και αποφάσεις στο Εurogroup.

Στις 13:30 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η ετήσια σύνοδος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ, παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης -και μέλη του Συμβουλίου- την ετήσια έκθεση του ESM για τις χώρες της Ευρωζώνης που πέρασαν από πρόγραμμα.

Στις 15:30 ώρα Ελλάδας θα γίνει η συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχουν, εκτός από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Γερτρούδη Τάμπελ Γκούγκερελ, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από την Αυστρία, η οποία ηγήθηκε της έκθεσης αξιολόγησης των προγραμμάτων στήριξης του EFSM/ESM.

Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά, περί τις 16:00 ώρα Ελλάδος. Εχει την σημασία του το γεγονός ότι στη συνεδρίαση θα είναι παρούσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μαζί με τον Πολ Τόμσεν. Επίσης θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σε περίπτωση συμφωνίας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να υποβάλει πρόταση σχετικά με το ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει στην Ελλάδα.

Αλλαγή στάσης από την Αθήνα: Μπορεί να βγει "λευκός καπνός"

Η ελληνική πλευρά από το πρωί άλλαξε στάση με κυβερνητικούς παράγοντες να διοχετεύουν ότι μπορεί και να υπάρξει "λευκός καπνός" απόψε. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έντονες διεργασίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρατηρούνταν μέχρι αργά τη νύχτα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών.

Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει "λευκός καπνός" σήμερα, στο Eurogroup. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία».

Πάντως πριν από αυτή την αλλαγή στάσης ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει στο υπουργικό συμβούλιο ότι εάν σήμερα δεν πάρει μία θετική λύση για το χρέος από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θα πάει την υπόθεση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 22 Ιουνίου.

Μάλιστα είχε κυκλοφορήσει η πληροφορίες ότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει έτοιμο το σχετικό αίτημα και έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αυξημένη δόση ως και 11 δισ. ευρώ;

Αν η Ελλάδα δεχθεί την λύση "Τόμσεν" όπως αποκαλείται - κατ' άλλους είναι "λύση Σόιμπλε" τότε θα κλείσει η β' αξιολόγηση και η χώρα θα πάρει τη δόση. Μάλιστα σήμερα υπήρχε η πληροφορία ότι η δόση μπορεί να είναι και αυξημένη - αντί για 7 δισ. ευρώ να φτάσει μέχρι και 10-11 δισ. ευρώ. "Δεν θα τα χαλάσουμε σ' αυτό" ήταν η αντίδραση πηγών του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Επίσης πιθανότατα θα συμπεριληφθεί και αναπτυξιακό πακέτο.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, ως προς το χρέος, οι όποιες ελαφρύνσεις θα εξεταστούν μετά τη λήξη του προγράμματος (και μετά τις γερμανικές εκλογές φυσικά) το 2018, εφόσον απαιτηθεί. Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα αλλά χωρίς χρηματοδότηση, αναμένοντας να περαιτέρω διευκρινίσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για το οποίο επιμένει ότι δεν είναι βιώσιμο.

Αν δεν δεχθεί την "προσφορά" στο αποψινό Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει το θέμα στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στις 22 Ιουνίου.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση κοινοτικές πηγές - και ο ίδιος ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε - διαβεβαιώνουν ότι το θέμα θα επιστρέψει εκ νέου στο Eurogroup: Είτε στο τακτικό που θα διεξαχθεί στις 10 Ιουλίου, είτε σε κάποιο έκτακτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το μεσημέρι οι χώρες της ΕΕ που αρνούνταν να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, έφταναν τις 9.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιουρκ Βαϊσγκέρμπερ, απαντώντας σχετικά με τη συγκεκριμένη ελληνική πρόθεση, τόνισε ότι ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».

Keywords
euro, working, group, δις, δις, group, euro, working, financial times, αλέξης τσίπρας, reuters, ελστατ, χρεος, επιμηκυνση, ΔΝΤ, live, αθηνα, ελλαδα, λύση, σόιμπλε, times, ewg, esm, ΕΚΤ, τραπεζες, απε-μπε, τσιπρας, θεσσαλονικη, ιουνίου, εκλογες, διευκρινίσεις, προσφορες, σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, ewg, αλέξης τσίπρας, χωρες, το θεμα, εδρα, ελστατ, θεμα, προγραμμα, σημερινη, υψος, ωρα, reuters, times, αυστρια, αξιζει, απε, απε-μπε, απλα, ατζεντα, βρισκεται, γεγονος, γεωργιου, γινει, δηλωσεις, διευκρινίσεις, ευρω, υπαρχει, εκθεση, ενημερωση, εξελιξη, εξοδα, ετη, ετοιμο, ευκλειδης, εφημεριδα, ιδια, υποθεση, κυβερνηση, λεφτα, λύση, ληξη, λουξεμβουργο, λογο, μηνες, νυχτα, μπε, παντα, πρωι, ρολο, συζητηση, συνεχεια, σόιμπλε, ταση, ωρα ελλαδας, εφαρμογη, esm, financial times, χωρα, ιουνίου, πακετο, πηγες, πληροφοριες, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα