Καταλονία: «Όχι» από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας στη συνεδρίαση της καταλανικής Βουλής τη Δευτέρα


Η Δευτέρα αποτελεί ημέρα σταθμό για την Καταλονία καθώς ο ηγέτης της Κάρλες Πουτζδεμόν αναμένεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις από την κυβέρνηση του Πουτζδεμόν.

«Σε συνάρτηση με το πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ενδέχεται να γίνει» εκείνη τη στιγμή, επισήμανε πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο και ενώ το βαρύ κλίμα μεταξύ Καταλονίας και κεντρικής κυβέρνησης

της Ισπανίας έχει βυθίσει τη ζώρα σε μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων 40 ετών.

Σύμφωνα με τον νόμο σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος, που ενέκρινε το καταλανικό Κοινοβούλιο και την ισχύ του ανέστειλε το Συνταγματικό Δικαστήριο, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει εντός των δύο ημερών που θα ακολουθήσουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, εφόσον έχει επικρατήσει το «ναι».



Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε σήμερα τον καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζεμόντ να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειάς του από την Ισπανία «για να αποφύγει μεγαλύτερα δεινά».

Σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο Ραχόι δήλωσε πως η λύση στην καταλανική κρίση είναι μια ταχεία επιστροφή στη νομιμότητα και «μια δήλωση το συντομότερο δυνατόν ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας, επειδή έτσι θα αποφεύγονταν επίσης μεγαλυτερα κακά», δήλωσε ο Ραχόι χωρίς να επεκταθεί.



Η πρώτη επίσημη αντίδραση

Την απομάκρυνση της έδρας της από την Καταλονία σχεδιάζει η ισπανική τράπεζα Banco de Sabadell, στον απόηχο του δημοφίσματος της Κυριακής. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση καθώς η ισπανική τράπεζα είναι ο πρώτος όμιλος επιχειρήσεων τέτοιου βελληνεκούς που μιλά επίσημα πλέον για αποχώρηση από την Καταλανική γη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ισπανικής τράπεζας θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο μετακίνησης της έδρας της εταιρείας εκτός Καταλονίας.



Επικρατέστεροι προορισμοί είναι το Αλικάντε, το Οβιέδο και η Μαδρίτη, πόλεις όπου η Sabadell έχει μεγάλη βάση πελατών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal».

Ωστόσο, πιο πιθανή μοιάζει η μετεγκατάσταση της έδρας της τράπεζας σο Αλικάντε δεδομένου ότι το 2011 η Sabadell αγόρασε την τοπική τράπεζα αποταμιεύσεων Caja de Ahorros del Mediterráneo.

Η μετοχή της Sabadell είχε πέσει κατακόρυφα μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής αλλά τα νέα της μετεγκατάστασης έγιναν αποδεκτά με θετικές ενδείξεις για το μέλλον της, οδηγώντας σε κέρδη άνω του 4% έως τώρα στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα