Κακοκαιρία: Σαρώνει τη χώρα με χιόνι, πλημμύρες και κατολισθήσεις


Σαρώνει τη χώρα με χιόνι, πλημμύρες και κατολισθήσεις η κακοκαιρία.

Το πρωί του Σαββάτου μεγάλοι βράχοι αποκολλήθηκαν από την πλαγιά η οποία βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού Λέπρεο στη Ζαχάρω. Αρχικά έπεσαν στον δρόμο και στη συνέχεια κατέληξαν πάνω σε στέγη σπιτιού. Ευτυχώς, οι ένοικοι του σπιτιού απουσίαζαν.

Ο δρόμος έχει καθαριστεί και έχει δοθεί στην κυκλοφορία, ενώ αυτοψία από το ΙΓΜΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Οι δυνατοί άνεμοι και η έντονη κακοκαιρία

έχουν δημιουργήσει ακραία καιρικά φαινόμενα στα παράλια του νομού Λάρισας, με αποτέλεσμα σε διάφορα σημεία η θάλασσα να έχει βγει στην άσφαλτο και στο οδικό δίκτυο. Την ίδια ώρα αρκετό νερό κατεβάζουν και τα ρέματα της περιοχής δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων κυρίως σε Αγιόκαμπο και Βελίκα.

Στην Καρδίτσα 450 κάτοικοι του οικισμού των Ρομά της περιοχής Μαύρικα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω του κινδύνου πλημμυρών. Η στάθμη του ποταμού Καράμπαλη βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, γεγονός που ανάγκασε τους υπεύθυνους της Περιφέρειας να δώσουν εντολή για εκκένωση του οικισμού. Οι κάτοικοι φιλοξενούνται προσωρινά στο κλειστό γυμναστήριο του 4ο Λυκείου Καρδίτσας, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα έχει φροντίζει για την παροχή γευμάτων και ρουχισμού.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον επαρχιακό δρόμο από την Άρνισσα προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, όπως και στον δρόμο που συνδέει την Μαγούλα Καρδίτσας με τα Μεγάλα Καλύβια λόγω υπερχείλισης του ποταμού Πάμισου.

Πλημμυρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και αποθήκες προκλήθηκαν σε περιοχές του δήμου Τεμπών από την υπερχείλιση του ρέματος Συκουριώτη αλλά και άλλων ρεμάτων. Συγκεκριμένα, οι πλημμύρες σημειώθηκαν στο δημοτικό διαμέρισα Καλοχωρίου, όπου στο σημείο βρέθηκαν συνεργεία της Περιφέρειας και του δήμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Επίσης εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων, τα ρέματα στις περιοχές Κάτω Αιγάνη αλλά και στα παράλια του δήμου Τεμπών κατέβασαν μεγάλες ποσότητες νερού προκαλώντας ζημιές σε αγροτικά κτήματα.

Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Μαγνησία, τόσο εξαιτίας της αδιάκοπης βροχόπτωσης, όσο και από το χιόνι που πέφτει συνεχώς στο Κεντρικό Πήλιο και την Όθρυ.

Κατολίσθηση στην περιοχή του Πηλίου και σε μήκος περίπου 200 μέτρων, έχει κλείσει τον δρόμο Βόλου-Αγριάς-Δράκειας στο 5ο χλμ. και έχει χαθεί το οδόστρωμα από τα βράχια και τις πέτρες που έχουν παρασυρθεί από τους μεγάλους όγκου νερού. Μηχανήματα της Περιφέρειας Μαγνησίας προσπαθούν από τις 6 το απόγευμα να απομακρύνουν τους όγκους λάσπης και βράχων και να αποκαταστήσουν την οδική συγκοινωνία με την Δράκεια, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι δεκάδες επισκέπτες, ενώ περισσότερα από 15 αυτοκίνητα έχουν καθηλωθεί στο σημείο της κατολίσθησης.

Την προσπάθεια απεγκλωβισμού και διάνοιξης του δρόμου, συντονίζει η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη που βρίσκεται στην περιοχή.

Παράλληλα, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης στο Κεντρικό Πήλιο, με προβλήματα κινούνται τα αυτοκίνητα στον δρόμο Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς, αφού χιονίζει από την Πορταριά και πάνω. Το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά στα Χάνια, ενώ στο Χιονοδρομικό Κέντρο έχει φθάσει τα 50 εκατοστά και η χιονόπτωση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τα αποχιονιστικά μηχανήματα κρατούν τον δρόμο ανοιχτό, αλλά κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στο τμήμα Πορταριά-Χάνια-Καράβωμα.

Πυκνό χιόνι πέφτει και στα ορεινά του Αλμυρού στην Όθρυ και το ύψος του, στην Ανάβρα, έφθασε τα 30 εκατοστά παρά τον συνεχή αποχιονισμό του δρόμου.

Στην θαλάσσια περιοχή των Σποράδων επικρατούν άνεμοι 8 και 9 μποφόρ και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου δεν επέτρεψε τον απόπλου των επιβατικών πλοίων για τα νησιά.

Έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες και στα ορεινά του νομού Λάρισας. Στο Λιβάδι της Ελασσόνας "το έχει στρώσει", ενώ μηχανήματα του δήμου επιχειρούν ώστε να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Μέχρι και ένα μέτρο, περίπου, έχει φτάσει το χιόνι σε σημεία του ορεινού όγκου του Νομού Τρικάλων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης. Συγκεκριμένα, στην περιοχή πάνω από την Καστανιά και προς τα Τρία Πηγάδια, το χιόνι κοντεύει στο ένα μέτρο, ενώ 70-80 πόντους χιόνι συναντά κανείς στο Περτούλι.

Τα μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων επιχειρούν όλη την ημέρα, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι ανοικτοί αλλά θεωρείται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη.

Επίσης, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία, και τους νομούς Ημαθίας, Ευρυτανίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Κυριακή

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά και πρόσκαιρα και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 02 έως 08 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια στα ορεινά και από τις βραδινές ώρες και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ που γρήγορα θα εξασθενήσουν. Από το βράδυ στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 08 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές κυρίως στην ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία και την Εύβοια και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. (ενδεικτικά υψόμετρα στη Θεσσαλία 300 μέτρα, στην ανατολική Στερεά 400-600 μέτρα.) Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: από 7 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη. Βαθμιαία βελτίωση στις Κυκλάδες.

Άνεμοι: βόρειοι 5 με 7 και στις δυτικές Κυκλάδες 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: από 10 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα βόρεια 7 με 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση στα βόρεια.

Θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με βροχές. Χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες και σε ημιορεινές περιοχές της Πάρνηθας. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και αργότερα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: από 07 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών και ασθενών χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά κατά διαστήματα και από τις νυχτερινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 06 έως 08 βαθμούς κελσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα