Ισραήλ: Μποϊκοτάζ το φεστιβάλ ταινιών του Παρισιού


Η ταινία Foxtrot παρότι Ισραηλινή αποτελεί κόκκινο πανί για την κυβέρνηση του Ισραήλ καθώς κριτικάρει τον Ισραηλινό στρατό.

Η ταινία Foxtrot του βραβευμένου δημιουργού Σαμουέλ Μαόζ αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας Ισραηλινών στρατιωτών σε ένα σταθμό ελέγχου, οι οποίοι ανοίγουν πυρ εναντίον Αράβων περαστικών όταν εκλαμβάνουν για όπλο ένα κουτάκι αναψυκτικού. Στη συνέχεια προσπαθούν να συγκαλύψουν την πράξη τους. Η ταινία σάρωσε τα βραβεία στο Ισραήλ παρά τις αντιδράσεις αξιωματούχων που έκριναν την ταινία «αντί-ισραηλινή», ενώ προς ανακούφισή τους

για λίγο δεν προτάθηκε για Όσκαρ.

Τώρα το Ισραήλ δεν θα στείλει τον πρέσβη του σε φεστιβάλ ταινιών στο Παρίσι γιατί θα προβάλλουν το Foxtrot παρά- τις όπως οι ίδιοι τόνίζουν σε ανακοίνωσή τους - παροτρύνσεις τους.

Το Foxtrot κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, τον Σεπτέμβριο. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Σαμουέλ Μαόζ, είπε: “Αν ασκώ κριτική στον τόπο όπου ζω, το κάνω επειδή ανησυχώ. Το κάνω επειδή θέλω να τον προστατεύσω. Το κάνω από αγάπη”.

Keywords
Τυχαία Θέματα