Ισπανία: Έτοιμος να αναλάβει την Καταλονία ο Ραχόι


Με το τελεσίγραφο του Ραχόι να λήγει τη Δευτέρα, η Ισπανία είναι έτοιμη να "καταλάβει" την Καταλονία.

Αν ο περιφερειακός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν απαντήσει με διφορούμενο τρόπο στο ερώτημα της Μαδρίτης για το αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία, τότε ο Ραχόι θα αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Πουτζντεμόν έκανε μια συμβολική κήρυξη ανεξαρτησίας το βράδυ της Τρίτης, μόνο για να την αναστείλει μερικά δευτερόλεπτα αργότερα και κάλεσε για διαπραγματεύσεις

με τη Μαδρίτη για το μέλλον της περιφέρειας.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι του έχει δώσει διορία μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του --και στη συνέχεια μέχρι την Πέμπτη για να αλλάξει γνώμη, αν επιμείνει στην απόσχιση--, απειλώντας ότι θα αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας, αν επιλέξει την ανεξαρτησία.

«Η απάντηση δεν πρέπει να αφήνει καμία αμφιβολία. Πρέπει να πει 'ναι' ή 'όχι'», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο.

«Αν απαντήσει με διφορούμενο τρόπο, σημαίνει ότι δεν θέλει τον διάλογο και άρα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση», είπε ακόμη.

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τοπικά κόμματα για να ετοιμάσει την απάντησή του, αντιμετωπίζει μεγάλο δίλημμα.

Αν πει ότι κήρυξε την ανεξαρτησία, η κυβέρνηση θα παρέμβει. Αν πει ότι δεν την κήρυξε, τότε το ακροαριστερό καταλανικό κόμμα CUP θα αποσύρει το πιθανότερο την υποστήριξή του από την κυβέρνηση μειοψηφίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα