Ήπια η ανάπτυξη της Ευρωζώνης σύμφωνα με την Κομισιόν


Με ήπιους ρυθμούς αναμένεται να αναπτυχθεί το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το τρέχον έτος έως το 2018, όπως σημειώνεται στη φθινοπωρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Ειδικότερα, η Κομισιόν αναφέρει πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,7% το 2016, κατά 1,5% το 2017 και κατά 1,7% το 2018. Όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε., αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%, 1,6% και 1,8% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης καθ' όλη την περίοδο μέχρι το 2018, υποστηριζόμενη από τις προσδοκίες για συνέχιση της αύξησης της απασχόλησης και ελαφράς ανόδου των μισθών.

Το κόστος δανεισμού παράλληλα, θα παραμείνει ευνοϊκό για την ανάπτυξη ως αποτέλεσμα της εξαιρετικά διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Κομισιόν εκτιμά ότι το συνολικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να μειώνεται, ενώ προβλέπει διατήρηση του μη περιοριστικού χαρακτήρα του δημοσιονομικού προσανατολισμού.

Ωστόσο - προειδοποιεί η Επιτροπή - η πολιτική αβεβαιότητα, η βραδεία ανάπτυξη εκτός Ε.Ε. και τα χαμηλά επίπεδα των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι κατά τα προσεχή έτη, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα μπορεί να υπολογίζει στην έκτακτη στήριξη, την οποία απολάμβανε από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η νομισματική υποτίμηση.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σχολιάζοντας τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Επιτροπής, τόνισε τα εξής: "Οι οικονομίες της ΕΕ απέδειξαν την ανθεκτικότητά τους. Αναμένουμε μεγέθυνση των οικονομιών όλων των κρατών μελών το επόμενο έτος. Υπό το πρίσμα της αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας, καθίσταται σήμερα ακόμη πιο σημαντική η επιδίωξη υγιών και συνετών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Ταυτόχρονα, είναι ζωτικής σημασίας η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στις κοινωνίες μας έτσι ώστε κανείς να μην αισθάνεται ότι υστερεί".

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, δήλωσε σχετικά: "Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα διατηρηθεί το 2017 σε συνθήκες δυσκολότερες εκείνων της άνοιξης. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ενισχυμένος από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις σε πολλές χώρες, η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων στη ζώνη του ευρώ, η ανάκαμψη των επενδύσεων και η πιο δυναμική πορεία του ενδοκοινοτικού εμπορίου αποτελούν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία. Σε αυτούς τους ασταθείς και αβέβαιους καιρούς, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί η ανάκαμψη αυτή και να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη της γίνονται αισθητά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα".

Keywords
Τυχαία Θέματα