Ηνωμένο Βασίλειο: Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο


Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο, σε μια άνοδο που πιθανότατα θα ενισχύσει την θέση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) ότι τα επιτόκια ίσως χρειαστεί να αυξηθούν σύντομα παρά την υποτονική ανάπτυξη.

Η στατιστική υπηρεσία ONS ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 2,9% τον Αύγουστο σε σχέση με το περασμένο έτος, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές για είδη ένδυσης και υπόδησης, με τον ταχύτερο ρυθμό ετησίως από την έναρξη

καταγραφής των δεδομένων.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,6% έναντι επιβράδυνσης 0,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο βασικός ετήσιος ΔΤΚ αυξήθηκε στο 2,7% έναντι 2,5% τον Ιούλιο.

Σε ότι αφορά τον δείκτη τιμών λαινικών πωλήσεων, αυτός διαμορφώθηκε στο 3,9% για τον ίδιο μήνα, έναντι 3,6% προηγουμένως, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Επιπλέον, ο δείκτης τιμών κατοικιών κατέγραψε ετήσια άνοδο της τάξεως του 5,1% την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν η άνοδος να διαμορφωθεί στο 4,8%.

Ο υψηλότερος των εκτιμήσεων πληθωρισμός υποδηλώνει ότι η αύξηση των επιτοκίων του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται αργά ή γρήγορα να επέλθει, γεγονός που συνέβαλε στην ενίσχυση της στερλίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα