Η «Λευκή Βίβλος» του Γιούνκερ ενώ «γκριζάρει» η ΕΕ

08:14 1/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Τα σενάρια που ήθελαν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παραιτείται από την προεδρία της Κομισιόν και τα οποία διαψεύδονται σε υψηλούς τόνους από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνουν έμφαση στο ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν σκοπεύει να κάνει μια αρχηγική ομιλία κατά την παρουσίαση των βασικών προτάσεων του για την πορεία της ΕΕ εντός της επόμενης δεκαετίας, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

Σύμφωνα με διαρροές από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει ένα

οδικό χάρτη, στον οποίο η ΕΕ θα αναφέρεται η Ένωση των «δύο ταχυτήτων» μέχρι την ευρεία εμπορική συνεργασία των 27 χωρών μελών.

«Η ενωμένη Ευρώπη των 27 χρειάζεται να χαράξει τη δική της στρατηγική εν όψει των μελλοντικών προκλήσεων» σημειώνεται στο προσχέδιο της ομιλίας του Γιούνκερ.


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος ο επικεφαλής της Επιτροπής, η συνάντηση των 27 μελών στη Ρώμη εντός του Μαρτίου (για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης, πρόδρομο της ΕΕ), «χρειάζεται να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης».

Οι παραπάνω αναφορές έρχονται να επισημάνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ΕΕ από την άνοδο του ευρωσκεπτιστικού κλίματος που επικρατεί στις περισσότερες χώρες της Ένωσης και το οποίο αναμένεται να ενταθεί -έστω και παροδικά- με την αλληλουχία των εθνικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα