Η Κύπρος απορρίπτει το τουρκικό τελεσίγραφο

08:09 3/5/2017 - Πηγή: Pagenews

Η Κύπρος απορρίπτει τις τουρκικές θέσεις που διατυπώνονται στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα ‘Εθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου προς τον διεθνή οργανισμό, με την οποία καταγγέλλεται ως «προκλητική» η ενέργεια της κυπριακής Κυβέρνησης να παραχωρήσει άδεια για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με τον ισχυρισμό πως μέρος του τεμαχίου αυτού βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της

Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Κορνήλιος Κορνηλίου δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως τα όσα αναφέρονται στην επιστολή «είναι μια επανάληψη της πάγιας θέσης της Τουρκίας, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε» . Πρόσθεσε πως «οι δικές μας αντιδράσεις θα συνεχιστούν όπου δει».

Στην επιστολή ημερομηνίας 12 Απριλίου 2017, ο κ. Σινιρλίογλου εκφράζει «μεγάλη ανησυχία σε σχέση με την προκλητική», κατά την έκφρασή του, «ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να παραχωρήσει άδεια υπεράκτιων ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων» για το τεμάχιο 6, μέρος της οποίας, όπως αναφέρει βρίσκεται εντός των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Σινιρλίογλου αναφέρει επίσης πως η άδεια αυτή που δόθηκε για το τεμάχιο 6 στις 6 Απριλίου 2017 δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για σκοπούς ερευνών και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της.

Επίσης, αναφέρει πως η Τουρκία είναι δεσμευμένη στην προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να διεξάγουν «χωρίς εξουσιοδότηση δραστηριότητες, που αφορούν τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της, όπως υπογραμμίστηκε κατά έντονο τρόπο σε πολλές δηλώσεις για το θέμα από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, και πιο πρόσφατα στις 6 Απριλίου 2017».

Keywords
Τυχαία Θέματα