Η γκαρνταρόμπα της Φρίντα Κάλο


Η Μεξικανή ζωγράφος άφησε το στίγμα της σ’ αυτόν τον κόσμο με τα ιδιαίτερης ομορφιάς έργα της, με την πολιτική της στάση και με τον μοναδικό ιδιαίτερο χαρακτήρα της!

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν γι αυτήν είναι ότι τα ρούχα της αποτελούσαν και αυτά ένα κομμάτι που αντικατόπτριζε τον χαρακτήρα και όσα βίωνε στην καθημερινότητά της.

Μετά το θάνατο της το 1954, ο σύζυγος της Diego Rivera ζήτησε να κλειδώσουν και να σφραγίσουν για 15 χρόνια μέσα στο μπάνιο, στο σπίτι τους στο Μεξικό, τα ρούχα της.

Μια μεγάλη γκαρνταρόμπα. Περίπου λοιπόν 300 κομμάτια, φούστες παπούτσια, κορσέδες... έμεινα κλειδωμένα. Ο ίδιος "έφυγε" από τη ζωή λίγα χρόνια αργότερα το 1957 αλλά τα ρούχα της Κάλο βγήκαν από το δωμάτιο το 2004 όταν το μουσείο αποφάσισε να καταγράψει το περιεχόμενο του σπιτιού.

Ο φωτογράφος που είχε την τύχη να απαθανατίσει τα ρούχα της είναι ο Ιάπωνας ishiuchi miyako και χρησιμοποιώντας μια 35mm Nikon και φυσικό φως, μας δείχνει πως το χρώμα γι αυτήν τη γυναίκα βρισκόταν παντού.

Η Frida φορούσε πάντα φορέματα που κάλυπταν το κάτω μέρος του σώματος της, κρύβοντας έτσι τις ατέλειες των άκρων της και στη συνέχεια το πλαστικό της πόδι.

Αγαπούσε τα κόκκινα παπούτσια! στο πρόσθετο μέλος της είχε σχεδιάσει η ίδια ένα κόκκινο μποτάκι..

Οι κορσέδες της πριν και μετά το ατύχημα ήταν ένα έργο τέχνης... ζωγραφισμένοι από την ίδια, κάνοντας τα ιατρικά αυτά "εργαλεία", καμβά για την τέχνη της.

Φίλος της μάλιστα είχε πει πως όσο πιο πολύ πονούσε, τόσο πιο "φανταχτερά" ήταν τα ρούχα της...

Στις φωτογραφίες βλέπουμε τα μοναδικά σκουλαρίκια της, το μαγιό της... και μέσα απ όλα αυτά την δύναμη της ψυχής της που παρ' όλες τις δυσκολίες δεν έπαυε να είναι γυναίκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα