Η επόμενη μέρα για την Κεντροαριστερά μετά την επιστροφή του "άσωτου υιού" στο ΠΑΣΟΚ


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Πέρασαν περίπου δύο χρόνια από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, αποφασίζοντας να ακολουθήσει τη δική του, αυτονομημένη πορεία από το κόμμα, που ίδρυσε ο πατέρας του, το οποίο από το 2012 έμεινε... στο περιθώριο της εγχώριας πολιτικής σκηνής, όπου πρωταγωνιστούσε για πάνω από μία 30ετία.

Ύστερα από τις χθεσινές εξελίξεις

και την επισημοποίηση της σύμπραξης του ΚΙΔΗΣΟ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη φαίνεται πως ανοίγει ένα κανούργιο κεφάλαιο με δεδομένο το ρόλο, που μπορεί να παίξει η νέα Κεντροαριστερά, ενώ ο γάμος των Παπανδρέου-Γεννηματά αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις και ως προς τις υπόλοιπες παρατάξης της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Κραδασμοί, άλλωστε, από αυτή τη σύμπραξη υπάρχουν ήδη, αν σκεφτεί κανείς τους "βενιζελικούς". Το ερώτημα είναι, τί θα συμβεί, σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας μηδενίσει το κοντέρ και πάμε σε εκλογές.

Η επομένη του "γάμου" βρίσκει το Ποτάμι να χάνει ακόμα έναν βουλευτή και συγκεκριμένα τον τέταρτο μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο και τον Λεωνίδα Γρηγοράκο να επιστρέφει στα γνωστά του λημέρια, έπειτα από ακριβώς έναν χρόνο, όταν η Φ'ωφη Γεννηματά τον είχε διαγράψει από το κόμμα.

Ο ανεξάρτητος πια βουλευτής, Ιχλάν Αχμέτ, σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, στην οποία ανακοινώνει την αποχώρησή του από το Ποτάμι, αναφέρει: "Πεποίθηση μου είναι ότι ο στόχος για τη δημιουργία ενός μεγάλου ενδιαμέσου χώρου με προοδευτικό πρόσημο, με πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις τις ελληνικής κοινωνίας, στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, στις δημοκρατικές κατακτήσεις αλλά και στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είναι εφικτός και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη πολιτικής μας ιστορίας".

Η... ανακατάληψη των απογοητευμένων του ΣΥΡΙΖΑ

Το πρώτο και βασικότερο σενάριο που φέρνει η συνεργασία ΔΗΣΥ και ΚΙΔΗΣΟ είναι το κατά πόσο θα μπορέσουν να αποσπάσουν τους απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που από το 2012 και μετά στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα το βασικό εκπρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας στην ελληνική πολιτική σκηνή. Βέβαια, η παραδοσιακή βάση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που πηγαίνει προς Κουμουνδούρου μεριά από το 2012 και μετά θεωρείται βέβαιο πως δε θα γυρίσει εν ριπή οφθαλμού στο χώρο του ευρύτερου ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, κάτι το γεγονός πως το εκλογικό σώμα απογοητεύτηκε από το τρίτο μνημόνιο (που άρχισε να υλοποιείται ουσιαστικά αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, χωρίς οι πολίτες να δουν τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα να εφαρμόζονται στην πράξη), κάτι το γεγονός πως η τωρινή κυβέρνηση εμφανίζεται να είναι ακόμα πιο δοτική στην εφαρμογή μέτρων που η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν ήθελε ή δεν την "έπαιρνε" να εφαρμόσει, μπορεί να σηματοδοτήσει την επιστροφή κάποιων ψηφοφόρων του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ στη σύμπραξη που επιχειρούν η Γεννηματά με τον Παπανδρέου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να γίνει αναφορά στο ότι πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στελεχώνουν πλεόν τον «σκληρό κομματικό πυρήνα» του ΣΥΡΙΖΑ (πχ. Αντώνης Κοτσακάς), δεν εμφανίζουν κανένα σημάδι «μετάνοιας» για την επιλογή τους να αλλάξουν καράβι

«Ψαρεύοντας» στη δεξαμενή του Μητσοτάκη

Ακόμα μια ανάγνωση που έχει η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΚΙΔΗΣΟ μπορεί να αποδοθεί και στη θέληση να αποκοπεί η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσπάσει μέρος της εκλογικής πίτας από το χώρο του λεγόμενου «πολιτικού κέντρου». Όπως έχει αναφέρει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, θα ήθελε να στελεχώσει το εν δυνάμει κυβερνητικό σχήμα της Πειραιώς με άτομα που δεν ανήκουν στον παραδοσιακό χώρο της δεξιάς και που ακόμα μπορεί να άπτονται του κέντρου».

Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν δυσάρεστο για την Χαριλάου Τρικούπη και η συνεργασία Γεννηματά - Παπανδρέου θα μπορούσε να «αναχαιτίσει» τις παραπάνω «ορέξεις» της Πειραιώς, ιδιαίτερα ναν λάβουμε στα υπ όψιν πως πολλά από τα στελέχη που βολιδοσκοπεί η ΝΔ ξεκίνησαν ή ανήκαν στο ευρύτερο χώρο του κέντρου ή της κεντροαριστεράς.

«Σκούπα» σε Ποτάμι και Λεβέντη

Ένα τρίτο σενάριο -και ίσως το πιο εφικτό με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων- είναι η προσπάθεια απορρόφησης όλων των δυνάμεων που υπάρχουν μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ειδικότερα αυτών με κοινοβουλευτική παρουσία, όπως είναι το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Τα προβλήματα στα κόμματα του Σταύρου Θεοδωράκη και του Βασίλη Λεβέντη είναι πολλά (αποχωρήσεις βουλευτών, εσωτερικές κόντρες κτλ) και μένει να φανεί το κατά πόσο οι ψηφοφόροι τους, οι οποίοι στην συντριπτική πλειονότητα τους προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, θα προτιμήσουν να σταθούν στα κόμματα που ψήφισαν εσχάτως ή θα επιλέξουν να στραφούν στην αρχική πολιτική τους αφετηρία.

Προυπάρχουσα δυναμική

Με μια ματιά στα ποσοστά των τελευταίων εκλογών, γίνεται εύκολα να συμπεράνει κανείς πως η σύμπραξη ΔΗΣΥ και ΚΙΔΗΣΟ μπορεί να ενισχύσει ακόμα παραπάνω το ποσοστό που έλαβε η Δημοκρατική Συμπαράταξη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Στην εκλογική διαδικασία του Σεπτεμβρίου του 2015, στην οποία ο σχηματισμός του Γιώργου Παπανδρέου δεν κατήλθε, η ΔΗΣΥ έλαβε 6,29%.

Στις κάλπες του Ιανουαρίου του 2015, όπου ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ συμμετείχαν ως αυτόνομοι σχηματισμοί, το κόμμα της Φώφης Γεννηματά έλαβε 4,68% και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου πήρε 2,47%. Συγκεντρωτικά, τα δύο κόμματα που χθες συνέπραξαν έλαβαν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση του 2015 ποσοστό 11,5%, ποσοστό κοντά στο διπλάσιο από αυτό για το οποίο πανηγύριζε η Χαριλάου Τρικούπη το Σεπτέμβριο του 2015.

Την Κυριακή τα... "βέλη" Βενιζέλου

Στο μεταξύ, τη... δυσφορία, που προκαλεί στους “βενιζελικούς” η επιτροφή του "άσωτου υιού", αναμένεται να εκφράσει ο τέως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Για την ιστορία του χθεσινού ραντεβού, Ο κ. Παπανδρέου έφτασε στο γραφείο της αρχηγού του ΠΑΣΟΚ αφού -σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες είχε συμφωνήσει σε ένα γενικό πλαίσιο κατά την διάρκεια αρκετών συνομιλιών με την κυρία Γεννηματά. Τα επιμέρους έσπευσαν να φροντίσουν στενοί συνεργάτες των δύο πλευρών. Το πρροηγούμενο βράδυ της συνάντησης δε, η Φώφη Γεννηματά τηλεφώνησε στον πρώην ρπωθυπορυγό Κώστα Σημίτη και στον Ε. Βενιζέλο, στου οποίου το κάλεσμα – σε γιορτινή ατμόσφαιρα- βρέθηκε την περασμένη Κυριακή.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν μάσησε τα λόγια του. Δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την εξέλιξη βάζοντας ηθικό θέμα λόγω της απόφασης Παπανδρέου να κάνει το δικό του κόμμα τον Γενάρη του 2015. Το ΠΑΣΟΚ -τότε- ως γνωστόν- συρρικνώθηκε εκλογικά και δεν εξέλεξε βουλευτή Επικρατείας: τον Γιώργο Φλωρίδη που μαζί με τον Γ. Ραγκούση και την Άννα Διαμαντοπούλου τώρα ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την δική τους πολιτική πρωτοβουλία από την Θεσσαλονίκη την Κυριακή.

Το ερώτημα που καίει άπαντες στον χώρο είναι το ενδεχόμενο συμφωνία για την εκλογή νέου αρχηγού από την βάση, αφού προηγηθεί Συνέδριο, πιθανόν την άνοιξη. Σε κάθε περίπτωση μια αιφνιδιαστική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρες εκλογές θα “χαλάσει” τα στρατηγικά σχέδια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και θα φρενάρει απότομα κάθε πιθανή νέα συνεργασία.

Keywords
ΠΑΣΟΚ, γιώργος παπανδρέου, αλέξης τσίπρας, παπανδρεου, νέα, τσιπρας, εκλογες, φωφη, βουλη, συριζα, μνημονιο, νεα δημοκρατια, παραιτηση λεβεντη, βενιζελος, φλωριδης, ραγκουσης, θεσσαλονικη, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, βασιλικος γαμος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, σταυροι, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, εκλογες 2015, αλέξης τσίπρας, κομματα, ενωση κεντρωων, γαμος, θεμα, πειραιως, πλαισιο, αξιζει, ανοιξη, αννα διαμαντοπουλου, αννα, ατμοσφαιρα, αχμετ, βραδυ, γεγονος, γινει, γινεται, γιώργος παπανδρέου, δεδομενο, δικη, ευκολα, εξελιξη, ηθικο, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λογια, ματια, ουσιαστικα, παμε, πιστη, πιτας, προβληματα, ραντεβου, ριπη, ρολο, σεναριο, συγκεκριμενα, σωμα, σχεδια, τεως, φωφη, φωφη γεννηματα, εφαρμογη, ενωση, ιδιαιτερα, κυριακου, κυριακη, μια ματια, πληροφοριες, σκηνη
Τυχαία Θέματα