"Η Επιστροφή του Άνδρα": Ένα δοκίμιο για την ανδρική ταυτότητα


"Η Επιστροφή του Άνδρα": Λίγα λόγια για το βιβλίο...

«Η επιστροφή του άνδρα» πραγματεύεται την ταυτότητα του έλληνα άνδρα, ο οποίος για αιώνες έδινε το στίγμα του μέσα από τη σιωπή και την απουσία του –ως πολεμιστής στη μάχη, ως ναυτικός στη θάλασσα, ως μετανάστης σε άγνωστους τόπους, ως σκληρά εργαζόμενος στους σύγχρονους καιρούς. Υφαίνοντας την ατομική του ταυτότητα με την ιστορία, την παράδοση και τις κυρίαρχες γεωγραφικές και κοινωνικές συνθήκες διαβίωσής του, ο έλληνας άνδρας διαμορφώθηκε σε έναν άνθρωπο σκληρό, δυνατό και ανθεκτικό, που χρειάστηκε να καταπνίξει

τις ευαισθησίες και τις αδυναμίες του. Όσο για τον γιο του, αυτός μεγάλωσε και ανδρώθηκε χωρίς την ουσιαστική συμβολή του πατέρα στη ζωή του, φτάνοντας σήμερα, στον 21ο αιώνα, να κινείται πάνω στα χνάρια των προγόνων του και παράλληλα να προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τον φαύλο κύκλο που μόνο πόνο και δυστυχία προκαλεί στον ίδιο και στην οικογένειά του.

Στις σελίδες του βιβλίου, μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία, οι σημερινοί άνδρες ανοίγουν την ψυχή τους και αποκαλύπτουν τους προβληματισμούς και τις πιο μύχιες σκέψεις τους.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Νιώθοντας άβολα και αδέξια μέσα στο σπίτι του, αφού δεν εκπαιδεύτηκε στη συνεργατικότητα, στο μοίρασμα των ευθυνών του σπιτιού και στο μεγάλωμα των παιδιών, χωρίς δηλαδή το βίωμα της συνύπαρξης μαζί τους, ο άνδρας στρέφεται εκτός σπιτιού. Με δεδομένο επίσης το μεγάλο ανεκπλήρωτο κενό που κουβαλά διαρκώς μέσα του από την έλλειψη του δικού του πατέρα στο μεγάλωμά του, κρίνεται απολύτως απαραίτητο να αναζητηθούν λύσεις για τη συναισθηματική του επιβίωση. Η μη αναγνώριση της προσφοράς του, έτσι όπως τουλάχιστον εκείνος την προσδοκά, η αίσθηση της αποξένωσης που εισπράττει, επιστρέφοντας αργά το βράδυ στο σπίτι, από τη γυναίκα του και τα παιδιά του –τα τα οποία λόγω της απουσίας του στρέφονται στη μητέρα για συναισθηματική επαφή– απομακρύνουν τον άνδρα όλο και περισσότερο από την οικογενειακή του εστία. Η συνύπαρξη των αντιφατικών συναισθημάτων που τον κατακλύζουν –καθώς στην εργασία του νιώθει επιτυχημένος, ενώ στο σπίτι αισθάνεται αποδυναμωμένος ή περιττός– τον εξουθενώνει. Κι αυτό αναπόφευκτα του δημιουργεί την ανάγκη να βρει τρόπους να καλύψει την ασυνέπεια που υπάρχει στη ζωή του»

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελισάβετ Μπαρμπαλιού είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, πρόεδρος και επιστημονική υπεύθυνη του ΚΕΣΥΨΕ (Κέντρο Συστημικής Ψυχοθεραπείας και Έρευνας). Σπούδασε κλινική και εργασιακή ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Nanterre Paris X στο Παρίσι κι εκπαιδεύτηκε στη συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού στην Académie des Versailles. Ειδικεύτηκε στη συστημική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει με παρουσιάσεις σε συνέδρια οικογενειακής θεραπείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΤΙΤΛΟΣ: Η Επιστροφή του Άνδρα. Λύνοντας τη σιωπή αιώνων

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ελισάβετ Μπαρμπαλιού
Εκδόσεις Πεδίο
Σελ.: 414
Τιμή: 19.90 €

Keywords
Τυχαία Θέματα