Τελεσίγραφο και από Μέρκελ για ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε 15 ημέρες

13:35 3/2/2017 - Πηγή: Pagenews

Τη μορφή... τελεσιγράφου είχε το μήνυμα της Άγγελας Μέρκελ προς τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στη Μάλτα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, την ώρα που οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι έχει μπροστά της σχεδόν 15 ημέρες, για να ολοκληρώσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και έτσι στο επικείμενο Eurogroup

της 20ης Φεβρουαρίου να επιτευχθεί συμφωνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησαν να ληφθούν πρωτοβουλίες, με στόχο να "κλειδώσει" η αξιολόγηση μέσα στο Φεβρουάριο.

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών, βρέθηκαν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα τεταμένες εν μέσω τουρκικής προκλητικότητας, στον απόηχο της απόφασης του Άρειου Πάγου για την μη έκδοση των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών.

Συγκεκριμένα, η κυρία Μέρκελ ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία, ενώ στη συζήτηση τέθηκαν θέματα που αφορούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός θα έχει αργότερα συνάντηση και με τους Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης ενόψει του Eurogroup.

Σύνοδος στη "σκιά" του φαινομένου... Τραμπ

«Μακριά» και συγκεκριμένα μέχρι τη Βαλέτα, φτάνει η... σκιά του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγες μέρες μετά την επίσημη ανάληψη καθηκόντων του νέου πλανητάρχη, οι Ευρωπαίοι Ηγέτες συγκεντρώνονται στο νότιο άκρο της Ευρώπης, τη Μάλτα, για να μιλήσουν κυρίως για το προσφυγικό.

Οι συζητήσεις των 28 για το θέμα, που ταλανίζει τη Γηραιά Ήπειρο, άπτονται του «κεφαλαίου Τραμπ». Οι ξενοφοβικές θέσεις, που ο ίδιος προβάλει όσον αφορά το προσφυγικό και όχι μόνο, έχουν μπει στο "μικροσκόπιο" όλων των ηγετών του πλανήτη.

Μόλις χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να κλείσει το τηλέφωνο στον Αυστραλό πρωθυπουργό, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, με τον οποίο διαφώνησε για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Το νέο «δείγμα» γραφής του Τραμπ, μετά την απαγόρευση εισόδου αρκετών προσφύγων στις ΗΠΑ από επτά μουσουλμανικές χώρες, με προεδρικό διάταγμα, επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό, που έχει αποδώσει ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: «Ανησυχητικές θέσεις».

Ο Τουσκ χαρακτηρίζει «ανησυχητικές» κάποιες δηλώσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης, οι οποίες, σε συνδυασμό με την «επιθετική πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία», την αταξία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και το εξτρεμιστικό ισλάμ, κάνουν το μέλλον της Ευρώπης «απρόβλεπτο».

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις νέες διεθνείς ισορροπίες θα πρέπει να είναι αποφασιστική και έντονη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ευρωπαϊκή πηγή επισημαίνει ότι στη Μάλτα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει τουλάχιστον εμμέσως στον... Τραμπ σχετικά με την αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών.

Μένει να δούμε, αν θα.. ιδρώσει το αυτί του Αμερικανού προέδρου, με αυτά που έχουν να του πουν οι Ευρωπαίοι.

Καταυλισμοί στην Αφρική

Εν τω μεταξύ, προχωρούν τα σχέδια για καταυλισμούς προσφύγων στην Αφρική, έτσι ώστε να μην φτάνουν στην ΕΕ. Τους καταυλισμούς οι οποίοι θα στηθούν στη Λιβύη ή κάποια γειτονική χώρα θα διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ώστε να γίνεται έλεγχος στοιχείων των προσφύγων και των μεταναστών και να επιστρέφουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, στις πατρίδες τους.

Παράλληλα, η ΕΕ επιχειρεί να κλείσει η δίοδος για τη διέλευση παράτυπων μεταναστών ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία, όπου αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν βρει τραγικό θάνατο, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ένωση.

Έκκληση Μέρκελ για ενότητα

Έκκληση για ενότητα απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσερχόμενη στη Σύνοδο.

"Η Ευρώπη κρατά την τύχη της στα χέρια της", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

"Όσο πιο ξεκάθαροι είμαστε για το πώς προσδιορίζουμε τον ρόλο μας στον κόσμο, τόσο καλύτερα μπορούμε να φροντίσουμε τις διαταλαντικές μας σχέσεις", συμπλήρωσε η ίδια.

Γιούνκερ: Η κυβέρνηση Τραμπ δεν γνωρίζει λεπτομερώς την ΕΕ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος και αυτός στη Σύνοδο, όταν ρωτήθηκε, εάν νιώθει να απειλείται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε: "Όχι, δεν νιώθω να απειλούμαι, αλλά νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για εξηγήσεις. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση δεν γνωρίζει λεπτομερώς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην Ευρώπη οι λεπτομέρειες έχουν σημασία".

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ τόνισε ότι "αυτά που κάνει δεν συμφωνούν με τις δικές μου πολιτικές, δεν συμμερίζομαι τις αξίες αυτές (...) Η Αμερική είναι εταίρος της Ευρώπης, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη".

Keywords
Τυχαία Θέματα