Γερμανία: Ο μεγάλος φόβος της Μέρκελ από τη δημοσκόπηση της Bild

08:15 7/2/2017 - Πηγή: Pagenews

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Η δημοσκόπηση για τις γερμανικές εκλογές της INSA που δημοσιοποίησε η εφημερίδα Bild τη Δευτέρα προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο πολιτικό σκηνικό της μεγαλύτερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά συνέπεια, η συγκεκριμένη έρευνα προκάλεσε ευρύ κύμα σχολιασμού όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες

της Ένωσης.

Το γεγονός πως οι χριστιανοδημοκρατές (CDU) δεν είναι πρώτο κόμμα σε κάποια έρευνας κοινής γνώμης είχε να συμβεί από τον (πολύ) μακρινό Αύγουστο του 2010, ενώ το 30% που εμφανίζεται να συγκεντρώνει το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ αποτελεί ιστορικό χαμηλό για την παράταξη της καγκελαρίου.

Ο λόγος που το CDU καταγράφει αυτά τις δύο αρνητικότατες επιδόσεις, 8 μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση στις 24 Σεπτεμβρίου, είναι ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς, που έχει δει το κόμμα του να σημειώνει αλματώδη άνοδο από τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την καγκελαρία. Αυτό και το γεγονός πως το κόμμα της Μέρκελ είχε ξεκινήσει την πτωτική πορεία του από τα τέλη του 2016, εξηγούν την πρωτιά του SPD έναντι του CDU.

Umfrageverlauf: Bundestagswahl (#btw) - INSA - bis 06.02.2017 https://t.co/FCtXJFkLZE pic.twitter.com/QpgAJaTOum

— DAWUM - Wahlumfragen (@dawum_de) February 6, 2017

Ωστόσο, το ιστορικό -δημοσκοπικά- χαμηλό του CDU και το γεγονός πως σημειώνει τις χαμηλότερες επιδόσεις σε μετρήσεις της κοινής γνώμης εδώ και 7,5 χρόνια, δεν είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η καγκελάριος.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για την τωρινή ηγεσία του Βερολίνου είναι πως σε περίπτωση που τα ποσοστά της INSA επαληθεύουν και από την κάλπη των ομοσπονδιακών εκλογών, θα μπορεί να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση χωρίς την συμμετοχή του CDU, με την σύμπραξη του SPD, της Αριστεράς και των Πράσινων.

Το ποσοστό που λαμβάνουν τα τρία αυτά κόμματα στη χθεσινή δημοσκόπηση είναι 48%. Σημειώνεται πως το 2013, το CDU είχε λάβει 41,5% και έχασε την αυτοδυναμία μόνο για 5 έδρες στην Μπούντεσταγκ, άρα -σε περίπτωση που τα ποσοστά της INSA επιβεβαιωθούν- τα... κουκιά για σχηματισμό μιας κυβέρνησης χωρίς το κόμμα της Μέρκελ υπάρχουν, τουλάχιστον αριθμητικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σενάριο ενός «κοκκινο-πράσινου» συνασπισμού που θα αποκόψει από την εξουσία την Μέρκελ έχει ήδη κάνει την εμφάνιση του στο δημόσιο λόγο της Γερμανίας από τον Οκτώβριο, με τις σχετικές αναλύσεις να πληθαίνουν τους τελευταίους δύο μήνες.

Ο αντίλογος στο παραπάνω σενάριο είναι πως στη γερμανική πολιτική σκηνή υπάρχει η παράδοση της κυβερνητικής συνεργασίας των δύο πρώτων κομμάτων, πέραν του ότι θα ήταν πολύ δύσκολο ο ίδιος ο Σουλτς να επιδιώξει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του CDU. Όπως έχει φανεί και στην απερχόμενη κυβέρνηση στην οποία συνεργάζονται CDU και SPD, οι σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να έχουν περισσότερα κοινά σημεία με τους χρηστιανοδημοκράτες παρά με το κόμμα της Αριστεράς (στελέχη του οποίου ακόμα κάνουν κεκαλυμμένες αναφορές για ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης) ή με τους Πράσινους (που ζητούν ορισμένες κυρώσεις και περιορισμούς κατά γερμανικών πολυεθνικών).

Ωστόσο, επειδή πολλά από τα γεγονότα που έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο διεθνές πολιτικό σκηνικό στερέωμα (Brexit, εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ) φάνταζαν παράλογα μέχρι που τελικά πραγματοποιήθηκαν, καλό θα είναι να μην αποκλείεται τίποτα για το πολιτικό μέλλον της μεγαλύτερης δύναμης της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα από τη στιγμή που των γερμανικών προηγείται η αναμέτρηση για την προεδρία στη Γαλλία, με την Μαρίν Λεπέν να θεωρείται δεδομένα πως θα βρεθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών...

Keywords
Τυχαία Θέματα