Γαλλικές εκλογές: Κι όμως (η Λε Πέν) είναι ακόμα εδώ


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το έτος που ξεκίνησε πριν από έντεκα ημέρες για το μέλλον της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης συνολικά, με τις προεδρικές εκλογές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης (προγραμματισμένες για τον Απρίλιο και τον Μάιο) να είναι το κύριο πολιτικό γεγονός μέχρι το επόμενο, δηλαδή τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία που ακολουθούν εντός του φθινοπώρου του 2017. Βέβαια, στη Γερμανία δεν υπάρχει ενδεχόμενο η ακροδεξιά να είναι το κύριο σημείο στο πολιτικό προσκήνιο, παρά τη αναμενόμενη (και μεγάλη) άνοδο που αναμένεται να καταγράψει το κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία".

Στη Γαλλία όμως;

Σε νέα δημοσκόπηση του Ifop Group για το περιοδικό Paris Match που δημοσιοποιήθηκε χθες και διενεργήθήκε μεταξύ 3 και 6 Ιανουαρίου, η Μαρίν Λε Πεν έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, αφήνοντας πίσω της το μεγάλο φαβορί για την προεδρία, τον Φρανσουά Φιγιόν της κεντροδεξιάς.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου" λαμβάνει 26% και ο Φιγιόν παίρνει 24%. Ο κεντρώος (και μόλις προ μηνών παραιτηθείς από τους σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ) Μανουέλ Βαλς έρχεται στην τρίτη θέση με 17% και στην τέταρτη θέση έρχεται ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως ο φερόμενος ως το απόλυτο φαβορί για να επικρατήσει στην "κούρσα" του κόμματος του απερχόμενου Ολάντ, Φρανσουά Βαλς έρχεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 10,5%.

France: Right-wing Marine #LePen to win first run of Presidential election. #Fillon second (Ifop poll). #Presidentielles2017 pic.twitter.com/PaRaxp0cK0

Europe Elects (@EuropeElects) January 10, 2017

Φυσικά, στο δεύτερο γύρο όλα τα κόμματα θα προχωρούσαν σε ένα συνασπισμό κατά της Λεπέν και η αλήθεια είναι πως θα έχανε με μεγάλη διαφορά από οποιοδήποτε υποψήφιο είχε να αντιμετωπίσει στη δεύτερη εκλογική μάχη του Μαΐου. Όπως φαίνεται και από τις μετρήσεις, η Λε Πεν χάνει σε κάθε σενάριο και από τον Φιγιόν και από τον Μακρόν.

France: Second round of Presidential election, Ifop poll:

Fillon: 64% (-1)
Le Pen: 36% (+1)#Sondage #Presidentielle2017 #Fillon #LePen pic.twitter.com/PYa22X4d55

Europe Elects (@EuropeElects) January 10, 2017

Ωστόσο, από τη μέτρηση για τον πρώτο γύρο προκύπτουν ερωτήματα για τα άλλα κόμματα εκτός του "Εθνικού Μετώπου". Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και η ακροδεξιά πολιτικός είναι de facto στο δεύτερο γύρο, τότε μόνο ενισχυμένη μπορεί να αισθάνεται. Οι υπόλοιποι, όμως;

Οι φόβοι για την... επανάληψη του "φαινομένου Ζιπέ) και για την κατάρρευση αλά ΠΑΣΟΚ;

Η δημοσκόπηση της Ifop Που δείχνει τα πολύ χαμηλά ποσοστά του κόμματος των σοσιαλδημοκρατών, έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές -ο πρώτος γύρος θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου και ο δεύτερος στις 29 του τρέχοντος μήνα, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων- στο κόμμα για τον υποψήφιο που θα διεκδικήσει το χρίσμα για το Ελιζέ (το προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι).

Στις έρευνες του τελευταίου χρονικού διαστήματος, ο Μανουέλ Βαλς συνεχίζει να είναι το πρώτο φαβορί για την το χρίσμα, ωστόσο ο δεύτερος Αρνό Μοντεμπούρ έχει κλείσει πολύ τη διαφορά. Σε δημοσκόπηση της Kantar, μάλιστα που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή ο Μοντεμπούρ επικρατεί με 53% έναντι 47% του Βαλς.

Εξάλλου, η ενδεχόμενη σημαντική πτώση του άλλοτε ισχυρότατου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και η αντικατάσταση του από έναν άλλο πολιτικό σχηματισμό (πχ το En Marche του Μανουέλ Μακρόν, αφού αναφερόμαστε στη Γαλλία) είναι ένα σενάριο που έχουμε δει πολύ πρόσφατα στο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης. Δείτε τις περιπτώσεις του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και του PSOE στην Ισπανία, ή, ακόμα καλύτερα, τις περιπτώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos αντίστοιχα...

"Θύμισες" από τον Ζιπέ...

Η πτώση των ποσοστών του Βαλς κατά τον τελευταίο μήνα αλλά και η άνοδος που σημειώνει ο Μοντεμπούρ (σημαντική ενίσχυση στα ποσοστά του σημειώνει και ο φερόμενος ως τρίτος στις δημοσκοπήσεις Μπενουά Αμόντ) δεν μπορεί παρά να θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο κέρδισε ο Φιγιόν το χρίσμα της κεντροδεξιάς.

Όταν όλες οι έρευνες τον εμφάνιζαν ως τρίτο και στον πρώτο γύρο κατάφερε όχι μόνο να ξεπεράσει τον Αλέν Ζιπέ και τον πρώην πρόεδρο Νικολά Ζαρκοζί λαμβάνοντας 44%, αλλά και στο δεύτερο γύρο να νικά με χαρακτηριστική άνεση τον Ζιπέ συγκεντρώνοντας το 66,5% των συνολικών ψήφων.

Σενάριο που ο Βαλς δε θα ήθελε να δει να επαναλαμβάνεται με "θύμα" τον ίδιο...

"Χτίζει γέφυρες" με την Μέρκελ ο Φιγιόν

Πέρα από τη δημοσκόπηση της Ifop, την Τρίτη ο Φιγιόν ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στην οποία "θα παρουσιάσει το όραμα μου για το μέλλον της Ευρώπης", όπως ανέφερε σχετικά ο ίδιος.

"Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η τραγωδία του Βερολίνου αλλάζουν τα πράγματα στην Ευρώπη", δήλωσε ο κ. Φιγιόν. "Για τις ΗΠΑ, η ήπειρος μας δεν θα αποτελεί πλέον προτεραιότητα και για τη Γερμανία, μια κάποια ιδέα ειρηνικής κατάστασης έχει χαθεί", πρόσθεσε.

Γαλλία πρέπει να αδράξει την ευκαιρία να επανακινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση γύρω από τις στρατηγικές της προτεραιότητες: τη συλλογική μας ασφάλεια, την άμυνα, την καινοτομία και την ενδυνάμωση της Ευρωζώνης", κατέληξε ο κεντροδεξιός Γάλλος πολιτικός.

Καταλήγοντας, με τις εσωκομματικές διαδικασίες στους σοσιαλδημοκράτες και τη δημοσκοπική υποχώρηση του Φιγιόν στην πρώτη μεγάλη έρευνα του 2017, ο καινούργιος χρόνος φαίνεται πως ξεκίνησε με το (ακρο)δεξί για την Μαρίν Λε Πεν.

Keywords