Γαλλία: Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης με την Air France

19:24 6/5/2018 - Πηγή: Pagenews

Τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Air France ύψωσε η γαλλική κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, μία ημέρα πριν την 14η απεργία των εργαζομένων στο γαλλικό αερομεταφορέα.

Ο Λε Μερ διεμήνυσε ότι το κράτος δεν θα σπεύσει στη διάσωση της εταιρείας, που κλονίζεται από την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της.

«Το Κράτος δεν βρίσκεται εδώ για να σβήσει τα χρέη, να σπεύσει

για να παράσχει βοήθεια σε εταιρείες που δεν καταβάλλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να παραμείνουν ανταγωνιστικές» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

«Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι το Κράτος θα σπεύσει να διασώσει την Air France»

Μάλιστα, ο Λε Μερ επισήμανε: «Αυτοί που πιστεύουν πως ό,τι κι αν συμβεί, το Κράτος θα σπεύσει να διασώσει την Air France και να διαγράψει τα χρέη της Air France κάνουν λάθος».

«Εάν δεν γίνει ανταγωνιστική, θα χαθεί»

Ο γάλλος υπουργός οικονομικών υποστήριξε ότι εάν ο αερομεταφορέας δεν καταβάλλει προσπάθειες για να παραμείνει ανταγωνιστικός, ώστε να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη γερμανική Lufthansa ή με άλλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες «η Air France θα χαθεί».

Το γαλλικό κράτος ελέγχει το 14% των μετοχών

Η αεροπορική εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον σκληρό ανταγωνισμό των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους, όπως επίσης των εταιρειών του Κόλπου και των άλλων μεγάλων αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης.

Το γαλλικό κράτος ελέγχει το 14% της Air France-KLM, γεγονός που το καθιστά «μειοψηφούντα μέτοχο», σημείωσε ο Μπρουνό Λε Μερ. Μερίδιο από 8,8% κατέχουν η Delta Airlines και η China Eastern.

«Το 14% που το Κράτος κατέχει στο κεφάλαιο της Air France, είναι χρήματα των Γάλλων. Ως υπουργός Οικονομίας, είμαι υπόλογος για την ορθή χρήση των χρημάτων των Γάλλων» υπογράμμισε ο Λε Μερ.

Κινητοποιήσεις εδώ και δυόμισι μήνες

Αύριο, οι εργαζόμενοι της Air France θα πραγματοποιήσουν την 14η απεργία τους εδώ και δυόμιση μήνες, ενώ οι κινητοποιήσεις σηματοδοτήθηκαν την Παρασκευή από μια σημαντική εξέλιξη.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας απέρριψαν, με ποσοστό 55,44%, την πρόταση της μισθολογικής συμφωνίας που είχε τεθεί σε ψηφοφορία από τον πρόεδρο της εταιρείας Ζαν-Μαρκ Ζαναγιάκ. Ως εκ τούτου, ο Ζαναγιάκ ανακοίνωσε την παραίτησή του, κάτι που είχε προαναγγείλει εάν δεν ενέκριναν την πρότασή του.

«Απευθύνω έκκληση προς τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του, τα πληρώματα πτήσεων, το προσωπικό εδάφους, τους κυβερνήτες που ζητούν αύξηση των μισθολογικών απολαβών τους οι οποίες είναι αδικαιολόγητες: αναλάβετε τις ευθύνες σας, η επιβίωση της Air France είναι που διακυβεύεται» σημείωσε ο Μπρουνό Λε Μερ, κάνοντας λόγο για υψηλές μισθολογικές διεκδικήσεις των πιλότων.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ήδη στοιχίσει στην Air France 300 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, αύριο αναμένεται να εκτελεστεί το 85% των πτήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Air France- KLM: Στις 15 Μαΐου η απόφαση για το νέο CEO

Keywords
Τυχαία Θέματα