Φοβού τον Τσίπρα και δώρα φέροντα από τις… ΗΠΑ!


Γράφει ο Σπύρος Κανιούρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και μεταβαίνει εν συνεχεία στις Βρυξέλλες για την σύνοδο κορυφής. Ύστερα από ένα ιδιαιτέρως βαρύ πρόγραμμα – αφού είδε και επισκέφτηκε ανώτατους και ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, επενδυτές, επιχειρηματίες, μέλη της ελληνικής

ομογένειας, την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και έδωσε διαλέξεις σε φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα - που κορυφώθηκε με την συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ (τον άνθρωπο που αποκαλούσε «διαβολικό κακό» λίγο πριν την εκλογή του τελευταίου), τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στην ατζέντα της συνάντησης συνοψίζονται στο τρίπτυχο ασφάλεια – επενδύσεις – ενέργεια.

Ο κ. Τραμπ επεσήμανε την «καλή δουλειά» που κάνει η Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση και προσυπογράφοντας το θετικό οικονομικό κλίμα προς την κατεύθυνση να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς και την πάγια θέση των ΗΠΑ για διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Αυτό βέβαια θα μπορούσε να είναι το εύλογο και αναμενόμενο «αμπαλάζ» των δηλώσεων σε μια καθιερωμένη συνέντευξη τύπου με την ουσία να εδράζεται στη συμφωνία των 2,4 δις. δολαρίων για την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F16 από μεριάς των ΗΠΑ - ασχέτως που λίγο αργότερα ο υπουργός Άμυνας με ένα πανικόβλητο tweet έσπευδε να επισημάνει πως η συμφωνία ανέρχεται στα 1,1 δις. δολάρια ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά σε προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά και την αξιωματική αντιπολίτευση να στηλιτεύει την συμφωνία με τον πιο αιχμηρό τρόπο.

Βέβαια ο κ. Τραμπ χαιρέτισε πλείστες όσες φορές την ελληνική προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης μιλώντας στο αμερικάνικο κοινό (η συνάντηση μεταδιδόταν από όλα τα αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα) για θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν όχι στην χειμαζόμενη Ελλάδα αλλά στις…ΗΠΑ!

Από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας εμβάθυνε στην ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στη νοτιοανατολική μεσόγειο, σε μια περιοχή που μαστίζεται από ιδιαίτερη αστάθεια λόγω του μεταναστευτικού και των αδιάλειπτων πολεμικών συρράξεων στη Συρία και στη Μέση Ανατολή και βεβαίως στο θετικό οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται στην χώρα – η οποία όπως τονίζει σε όλους τους τόνους βγαίνει από την κρίση – ώστε να υπάρξουν επενδύσεις από παντού.

Τι συμπεράσματα προκύπτουν από τη συνάντηση

Πρώτον, δε χωρά αμφιβολία ότι όντως οι ΗΠΑ εκτιμούν την Ελλάδα ως μία ενεργειακή γέφυρα με δυνατότητες και για πρώτη φορά σε επίσημο επίπεδο αναφέρθηκε η προοπτική του στρατηγικού ρόλου της επένδυσης στον σταθμό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη σε συνάρτηση με τον αγωγό TAP, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αναβάθμιση του χώρου του Έβρου ως προς τα θέματα ασφαλείας.

Δεύτερον, οι ΗΠΑ καλοβλέπουν τη διαμόρφωση συνθηκών στενής συνεργασίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ιδιαιτέρως την χρονική στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται στην κρισιμότερη καμπή τους, και τρίτον, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εποφθαλμιά για επενδύσεις στον τομέα του real estate σε συνάρτηση με την τουριστική έκρηξη που σημειώνεται στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την μεριά της, δια της πολυπληθούς αντιπροσωπείας της, πέτυχε αυτό που πέτυχαν και οι άλλες ελληνικές κυβερνήσεις που επισκέφτηκαν τον Λ. Οίκο τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - ο τέταρτος κατά σειρά ένοικος του περιβόητου «Blair House» - έχοντας προσυμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των εξοπλιστικών συστημάτων των F16 (εκκρεμεί ακόμη η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας), ως καλός «πρέσβης» του σταθερού οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, καλεί τους αμερικάνους να επενδύσουν ενεργειακά στην Ελλάδα, στους φυσικούς της πόρους, στη δυνατότητά της να αποτελεί κόμβο ενεργειακών υποδομών καθώς και στην αγορά του real estate.

Συνεχίζει να αγοράζει όπως κάθε Έλληνας πρωθυπουργός εξοπλιστικά συστήματα από τους αμερικανούς, όπως άλλωστε έκαναν και οι προκάτοχοί του, μόνο και μόνο για να μπορεί να εκμαιεύει τα εύσημα από τον πλανητάρχη (σ.σ συγχαρητήρια που δίνετε το 2% του ΑΕΠ σας σε αμυντικές δαπάνες) – κάτι που θα κληθεί να εξηγήσει στο αριστερό του ακροατήριο και στους συντρόφους του μόλις επιστρέψει στην Αθήνα αλλά και στους ευρωπαίους «συντρόφους» του, καθώς το μεσοπρόθεσμο για το οποίο είχε δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνει «ταβάνι» δαπανών 3,290 δισ. ευρώ ως το 2021 για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εκ των οποίων τα 530 εκατ. ευρώ αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα – και να κρατά την προοπτική μιας κοινωνίας «όρθιας» που βρίσκεται ουραγός στην λίστα μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε όσον αφορά στις δαπάνες για την παιδεία.

Από τους αγώνες με βαθύ αντιαμερικανισμό του πάλαι ποτέ Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου αλλά και του μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ, εύκολα πολύ εύκολα φτάνει κάποιος συνειδησιακά να μιλά για εποικοδομητικό και δημιουργικό διάλογο με την προσωποποίηση του διαβολικού ηγέτη του κυριάρχου αμερικανικού καπιταλιστικού ιδεώδους. Εύκολα, πολύ εύκολα φτάνει κάποιος κάνοντας για πολλοστή φορά «kolotumba» να διαχειρίζεται ίδια και απαράλλαχτα – ενδεχομένως και πολύ καλύτερα - ένα αστικό πολιτικό σύστημα του οποίου κατά γενική ομολογία ποτέ δεν υπήρξε υπέρμαχος αλλά αναγκάστηκε. Αναγκάστηκε να το υπηρετεί για το κοινό καλό ενός τόπου, ενός έθνους ή και μιας κάστας ανθρώπων.

Αν η ανάλυση στόχευε στο χιούμορ, εύλογα κάποιος θα αναρωτιόταν αν το Μαξίμου διαθέτει επιτελείο στο οποίο εργάζονται ειδικοί της σημειολογίας ή εκπρόσωποι τύπου. Αρκεί να θυμηθούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν αναχωρήσει για το ταξίδι τους στις ΗΠΑ θέλησε να πετάξει με F16 πάνω από το αιγαίο ενώ την ίδια μέρα non paper που δόθηκε στους συντάκτες του κυβερνητικού ρεπορτάζ είχε τίτλο «Πετάει ο Τσίπρας, πετάει;».

Keywords
Τυχαία Θέματα