Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Έως 120 δόσεις για εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο - Ποιοι δικαιούνται κούρεμα και ρύθμιση

09:12 2/8/2017 - Πηγή: Pagenews

Αποπληρωμή έως 120 δόσεις για επιχειρήσεις που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο έως 20.000 ευρώ όταν οι οφειλές αυτές εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης και δεν έχουν υπαχθεί σε κάποια άλλη από τις προηγούμενες ρυθμίσεις προβλέπει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με τη συμμετοχή του Δημοσίου ως πιστωτή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Η ίδια δυνατότητα θα παρέχεται, αλλά υπό προϋποθέσεις, και για οφειλές

που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι οφειλές θα πρέπει να έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, αύριο ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι οφειλέτες θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και προς προμηθευτές. Ειδικότερα, η εγκύκλιος 1124/2017 προβλέπει τα ακόλουθα:

• Επιτρέπεται η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλών προς το Δημόσιο που είχαν υπαχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις. Σε αυτή την περίπτωση το Δημόσιο συναινεί εάν ισχύουν σωρευτικά οι δύο ακόλουθες προϋποθέσεις: α) το ύψος δόσης της υφιστάμενης ρύθμισης υπερβαίνει τη μηνιαία δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, όπως αυτή αποδεικνύεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση των χρεών του και β) προβλέπεται η δυνατότητα αποπληρωμής σε όχι περισσότερες από 120 δόσεις. Πάντως, εάν δεν προτείνεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, αύξηση του αριθμού των δόσεων, εντάσσονται χωρίς προϋποθέσεις στη συμφωνία αναδιάρθρωσης οι ανεξόφλητες δόσεις των προηγούμενων ρυθμίσεων ως έχουν.

• Επιτρέπεται η ένταξη μη ρυθμισμένων οφειλών προς το Δημόσιο έως 20.000 ευρώ και η αποπληρωμή τους γίνεται ως εξής: για βασικές οφειλές έως 3.000 ευρώ προβλέπεται αποπληρωμή το πολύ σε 36 δόσεις και δεν μπορεί να γίνει διαγραφή κανενός ποσού. Για βασικές οφειλές από 3.001 έως 20.000 ευρώ προβλέπεται η αποπληρωμή έως 120 δόσεις και δίνεται η δυνατότητα διαγραφής τόκων και προσαυξήσεων. Η ελάχιστη μηνιαία δόση και στις δύο περιπτώσεις ανέρχεται σε 50 ευρώ.

• Τρόπος διαγραφής οφειλών στο Δημόσιο: γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη με κριτήριο τον χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων και όχι τον χρόνο λήξης της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυτής, είτε η καταβολή γίνεται εφάπαξ είτε σε δόσεις.

• Συμψηφισμός οφειλών προς το Δημόσιο με απαιτήσεις επιχείρησης από αυτό: εάν η απαίτηση έναντι του Δημοσίου δημιουργήθηκε πριν από την έναρξη ισχύος της σύμβασης αναδιάρθρωσης, με τον συμψηφισμό πιστώνονται κατά σειρά προτεραιότητας οι οφειλές εκτός σύμβασης, δόσεις υφιστάμενων ρυθμίσεων που εντάσσονται στον εξωδικαστικό, δόσεις της σύμβασης αναδιάρθρωσης και, τέλος, εφόσον έχουν εξαντληθεί οι λοιπές βεβαιωμένες στη φορολογική διοίκηση οφειλές, οι προβλεπόμενες στη σύμβαση προς διαγραφή οφειλές στη φορολογική διοίκηση. Εάν η απαίτηση δημιουργήθηκε μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών, με τον συμψηφισμό πιστώνονται, κατά σειρά προτεραιότητας οι δόσεις της σύμβασης αναδιάρθρωσης, δόσεις υφιστάμενων ρυθμίσεων και οφειλές εκτός σύμβασης.

Σε ποιες περιπτώσεις χάνουν τη ρύθμιση οι οφειλέτες

Η ένταξη βεβαίως στον εξωδικαστικό μηχανισμό συνεπάγεται ευεργετήματα για τον οφειλέτη, αλλά γεννά και αυστηρές υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών του.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, επέρχεται αυτοδίκαιη ανατροπή της σύμβασης αναδιάρθρωσης και πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλει άμεσα το υπόλοιπο της οφειλής προς το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των αναλογούντων τόκων και προσαυξήσεων, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τουλάχιστον τρεις δόσεις της σύμβασης αναδιάρθρωσης.

β) Εάν δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, εφόσον υπέχει σχετική υποχρέωση, καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, το αργότερο εντός τριών μηνών από την πάροδο της προθεσμίας υποβολής τους ή εντός τριών μηνών από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει πριν από την έναρξη ισχύος της σύμβασης.

γ) Εάν παραλείψει να εξοφλήσει ή να τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο τις οφειλές του προς το Δημόσιο ή υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016 (και επομένως δεν έχουν υπαχθεί στον εξωδικαστικό) εντός 90 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος ή, σε περίπτωση δικαστικής επικύρωσης, από την ημερομηνία επικύρωσης της σύμβασης αναδιάρθρωσης ή, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την έναρξη ισχύος ή την επικύρωση της σύμβασης, εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Από την άλλη, η επιχείρηση που ρυθμίζει τις οφειλές της βάσει του εξωδικαστικού και είναι συνεπής τυγχάνει σειράς ευεργετημάτων:

α) δεν υπολογίζονται πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής κατά τη διάρκεια της σύμβασης αναδιάρθρωσης, β) στις επιχειρήσεις χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας, γ) αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων του οφειλέτη. Η αναστολή, πάντως, δεν ισχύει για ληξιπρόθεσμες δόσεις της σύμβασης. Επίσης, προβλέπεται αναστολή των ποινικών διώξεων για χρέη προς το Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα