Έριξε την βόμβα ο Τραμπ: Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν

21:31 8/5/2018 - Πηγή: Pagenews

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από το από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογράψω διάταγμα με το οποίο θα επαναφέρω τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για στήριξη του ιρανικού καθεστώτος σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεσμπολάχ, η αλ Κάιντα και άλλες ομάδες που σκοτώνουν και βασανίζουν ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης

του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχαν επικοινωνήσει νωρίτερα με κορυφαία μέλη του Κογκρέσου τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά δεν πρόκειται να επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης έως τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με βοηθητικά στελέχη του Κογκρέσου.

Ο Τραμπ δεν θα επαναφέρει τις κυρώσεις για 90 μέρες, με επιλογή για περαιτέρω 90 μέρες , τόνισε ένα στέλεχος, καθώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καλούν τα μέλη του Κογκρέσου για να τους ενημερώσουν για την απόφαση του προέδρου λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.

Τι είχαν αναφέρει νωρίτερα οι New York Times

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα, ότι σκοπεύει να ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, αναφέρουν οι New York Times.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν εκ νέου όλες τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία και νέα επιπλέον οικονομικά τιμωρητικά μέτρα.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ένα δεύτερο πρόσωπο με γνώση των συζητήσεων ανέφερε ότι αυτές κατέρρευσαν καθώς ο Τραμπ επέμενε πως θα έπρεπε να επιβληθούν όρια στην πυρηνική παραγωγή του Ιράν μετά το 2030, ενώ η παρούσα συμφωνία αίρει αυτά τα όρια.

«Βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν βουτιά έως και 3,5% σήμερα, καθώς δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης τροφοδότησαν τις αμφιβολίες σχετικά με το αν ο Αμερικανός pρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στη συνέχεια, οι τιμές ανέκαμψαν από τα χαμηλά επίπεδα σε μία συνεδρίαση με υψηλές διακυμάνσεις, μετά από άλλο δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Τι προβλέπει η συμφωνία του Ιράν για τα πυρηνικά

Η συμφωνία αυτή υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015 στη Βιέννη μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων. Δηλαδή ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με αυτή την συμφωνία, η Τεχεράνη δέχθηκε να παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα ως το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Μακρόν - Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση για Ιράν

Δικηγόρος Τραμπ: Η πληρωμή στη Ντάνιελς δεν παραβίασε νόμους της προεκλογικής εκστρατείας

Keywords
Τυχαία Θέματα