Ερείπια και θλίψη στην Ίσκια της Ιταλίας (pics&vids)


Ενας σεισμός με 4,2 Ρίχτερ, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή, αλλά και ηφαιστειογενή περιοχή, ήταν αρκετός για να δημιουργήσει μια νέα τραγωδία στην Ιταλία, αυτή τη φορά στην Ισκια, έναν νησί κοντά στη Νάπολη, το οποίο ισοπεδώθηκε.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι δυο νεκροί, 39 τραυματίες και 10 αγνοούμενοι. Νεκροί είναι δυο ηλικιωμένοι. Η Lina Cutaneo και ο Bruno Gulotta. Ζούσαν την Κασαμίτσιολα. Η άτυχη γυναίκα καταπλακώθηκε από τοίχο εκκλησίας

που κατέρρευσε, ενώ ο ηλικιωμένος άνδρας σκοτώθηκε από την κατάρρευση καμπαναριού εκκλησίας σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.

Video από ελικόπτερο έχει καταγράψει την καταστροφή που έχει σημειωθεί στο νησί. Σπίτια ισοπεδωμένα, άνθρωποι στο δρόμο να αγωνιούν για την επόμενη μέρα.



Στο λιμάνι της Ίσκια διεκόπη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πολλοί ντόπιοι και τουρίστες βγήκαν τρέχοντας στους δρόμους αμέσως μετά το σεισμό.

Μέρος του νοσοκομείου του Λάκκο Αμένο, στο ίδιο νησί, εκκενώθηκε, καθώς εντοπίσθηκαν ρωγμές στους τοίχους. Μόνον πέντε ασθενείς, οι οποίοι ήταν διασωληνωμένοι, δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν εκτός του νοσοκομείου.



Σύμφωνα με μαρτυρίες τουριστών, επίσης, ρωγμές δημιουργήθηκαν και σε τοίχο ξενοδοχείου, πάντα στο Λάκκο Αμένο της Ίσκια και οι τουρίστες έφυγαν αμέσως από το κτίριο.

Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του νησιού, αποφάσισαν να περάσουν την νύχτα έξω από τα σπίτια και τα ξενοδοχεία, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να σημειωθούν νέες, ισχυρές δονήσεις.

Πολλοί από τους τουρίστες που βρίσκονταν στο νησί τρομοκρατήθηκαν και αποφάσισαν να φύγουν με το πρώτο πλοίο της γραμμής.



Τα σωστικά συνεργεία μετά από τιτάνιες προσπάθειες κατάφεραν να διασώσουν τον μόλις 7 μηνών Πασκουάλε που ήταν εγκλωβισμένος κάτω από τα χαλάσματα ενός σπιτιού που κατέρρευσε στο Κάζα Μιτσόλα της Ίσκια.

Όταν ανασύρθηκε ζωντανό το μωρό οι διασώστες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναξαν ότι είναι καλά στην υγεία του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μαζί με τη μητέρα του η οποία είναι έγκυος. Και ο πατέρας της οικογένειας έχει διασωθεί.



Οι έρευνες κάτω από τα ερείπια συνεχίζονται καθώς υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι. Μεταξύ αυτών, τα δύο αδελφάκια του μωρού, ηλικίας τεσσάρων και έξι ετών, που επίσης παγιδεύτηκαν στα ερείπια. Τα νήπια έχουν βρει καταφύγιο κάτω από ένα κρεβάτι. Υστερα από ώρες οι διασώστες, οι οποίοι τους δίνουν νερό και μιλούν μαζί τους, ενώ μετακινούν προσεκτικά τα συντρίμμια, με τα χέρια, για να μην υπάρξει τραυματισμός, κατάφεραν να επεγκλωβίσουν το ένα από τα δυο παιδάκια. Παραμένει ωστόσο το άλλο.

Γιατί 4,2 Ρίχτερ ισοπέδωσαν ένα νησί

Την απάντηση δίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οπως εξήγησε ο Ευθύμης Λέκκας για το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν τα 4,2 Ρίχτερ ευθύνονται το μικρό εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης (μόλις στα 4 χλμ.), το ηφαιστειακό περιβάλλον (πολύ κοντά στον Βεζούβιο της Νάπολης), αλλά και το γεγονός ότι τα κτίρια ήταν παλιά. Η διάταξη των μετασεισμών ακολουθεί μια γραμμική πορεία, που σημαίνει ότι το ρήγμα διχοτομεί την Ίσκια και σε συνδυασμό με τις παλιές κατασκευές επέφερε αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε ο κύριος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ και επισήμανε πως είναι «πολύ δύσκολο να πούμε ότι αυτός ο σεισμός είναι κύριος».

Είναι σεισμός σε ηφαιστειακό περιβάλλον, με μικρό βάθος, που θα έχει συνέχεια γιατί είναι όλα ανοιχτά, τόνισε αλλά πρόσθεσε πως δεν περιμένουμε μεγάλο σεισμό, της τάξης των έξι Ρίχτερ, αλλά μικρούς, καταστροφικούς σεισμούς καθώς το γεωλογικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αρνητικό.

Οι σεισμοηφαιστειακές ακολουθείες διαρκούν αρκετούς μήνες, όπως το 2011 στην Σαντορίνη, που είχαν κρατήσει ένα χρόνο περίπου, πρόσθεσε και επισήμανε ότι στις περιπτώσεις αυτές είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τι να περιμένουμε.

Ο σεισμός αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι είναι 4 Ρίχτερ, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Λέκκα αναθεωρήθηκε σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο στα 4,2.

Keywords
Τυχαία Θέματα