«Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις, 1821-2016» από τον Γιώργο Δερτιλή
Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Γεγονότα μιας Ιστορίας δύο αιώνων, βιώματα τραυματικά που απωθήσαμε βαθιά μέσα μας· ξεχασμένες χρεοκοπίες με τη σφραγίδα της αμάθειας και της δημαγωγίας· κρίσεις που μας υποδούλωσαν στην ένδεια, στις πλάνες και στο ψεύδος· πόλεμοι πολύνεκροι· εμφύλιοι αδελφοκτόνοι και απωθημένοι· γεγονότα που τα απωθήσαμε στη λήθη για να γλιτώσουμε από τη φρίκη και τις τύψεις - ενώ η μόνη κάθαρση θα ήταν η μνήμη και η επίγνωσή τους. Ας ανοίξουμε τα μάτια και την ψυχή μας στην Ιστορία, που εξορίζει τη λήθη
Από τα αίτια της κρίσης, το βιβλίο αναζητεί τα βαθύτερα: αυτά που ξεριζώνονται δυσκολότερα γιατί είναι γερά ριζωμένα στη νεοελληνική Ιστορία. Αίτια που επαναλαμβάνονται στις επτά πτωχεύσεις που βίωσαν οι Έλληνες από το 1824 έως τις μέρες μας. Αν οι έλληνες πολίτες γνώριζαν τα σφάλματα που οδήγησαν στις έξι πρώτες πτωχεύσεις της Ιστορίας μας, θα είχα με αποφύγει την έβδομη. Αν οι έλληνες πολιτικοί γνώριζαν τα σφάλματα που οδήγησαν στους εμφυλίους πολέμους της Ιστορίας μας, θα είχαν αποκηρύξει τις εμφυλιοπολεμικές τους δημαγωγίες.
Αυτά τα απλά πράγματα θέλω κυρίως να πω με αυτό το βιβλίο, το τελευταίο που γράφω, γιατί σαράντα χρόνια στο επάγγελμα του ιστορικού και του δάσκαλου είναι βαρύ φορτίο» σημειώνει ο καθηγητής Γιώργος Δερτιλής.
Διαβάζουμε ένα απόσπασμα
«Καιρός για ένα γενικό συμπέρασμα. Δεν είναι ευχάριστο. Κάπου εκεί μετά την πτώση της δικτατορίας η Ελλάδα έχασε την τελευταία ευκαιρία να κλείσει τον εμφύλιο με μια πραγματική, βαθιά συμφιλίωση. Γιατί αυτό δεν ήθελε δημαγωγούς στην πολιτική· απαιτούσε ηγέτες· δεν ήθελε ιεροκήρυκες στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια· ήθελε δασκάλους της κριτικής σκέψης και των ιδεών του Διαφωτισμού και του Ανθρωπισμού –ιδίως σήμερα, με τη μισή ανθρωπότητα να κυνηγά και να σκοτώνει τον Διαφωτισμό και τον Διαφωτισμό όπου ακόμη αντιστέκονται.
Το 2009 η κρίση μάς βρήκε με το νου θολωμένο από την εμφυλιοπολεμική κουλτούρα. Η αντιμετώπιση της κρίσης έως τα μέσα του 2016, άσκεπτη, σπασμωδική και εντελώς ανοργάνωτη, αποκάλυψε σε ένα έκπληκτο ευρωπαϊκό και διεθνές κοινό όλες τις παθογένειες του ελληνικού οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού συστήματος. Η κρίση, όμως, αποκάλυψε επιπλέον όλα τα προβλήματα της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής ενοποίησης και την πολυπλοκότητα, αδράνεια και ανικανότητα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Η γραφειοκρατία αντέδρασε με αμηχανία και αδιαφορία. Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών αντέδρασαν αμυντικά, και μόνο ορισμένα ανώτερα όργανα της Ένωσης αντέδρασαν με υπευθυνότητα. Η Ευρώπη σώθηκε, έστω προσωρινώς –η Ελλάδα όχι.
Στην Ελλάδα, εξ άλλου, στα δεκαπέντε τελευταία χρόνια η ανανέωση της στελέχωσης όλων των ελληνικών κομμάτων ήταν συνεχής, ευρύτατη και ποιοτικώς θλιβερή. Μισός αιώνας απαιδευσιάς στα σχολεία καις τα πανεπιστήμια είχε διαμορφώσει μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων χωρίς παιδεία και χωρίς κριτική σκέψη. Αυτοί κυρίως έστειλαν στη Βουλή τους ασήμαντους που επέλεγαν οι αρχηγοί των κομμάτων».
Λίγα λόγια για τo συγγραφέα
Ο Γιώργος Δερτιλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Είναι ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο δίδαξε από το 1978 ως το 2000. Το 2000 εξελέγη διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Από το 1989, έχει εκλεγεί τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών. Δώδεκα βιβλία και πενήντα περίπου άρθρα του έχουν δημοσιευθεί ή μεταφραστεί στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ισπανική και ιταλική γλώσσα.
ΤΙΤΛΟΣ: Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις 1821-2016
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γ. Β. Δερτιλής
Εκδόσεις Πόλις
Σελ.: 168
Τιμή: 14,00 €
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εκπληκτικές χρήσεις της ασπιρίνης που θα εύχεστε να ξέρατε νωρίτερα. Με την 5η και την 7η οι γυναίκες θα ξετρελαθούν!
- Συναγερμός τραπεζών για καταθέσεις: Πώς έκαναν φτερά 4 δις ευρώ – Κόκκινοι δανειολήπτες, κούρεμα
- «Όταν μπήκα στο ταξί, δεν ήθελα να σκοτώσω, 200 ευρώ χρειαζόμουν»
- Κοζάνη: Βρέθηκε νεκρός 49χρονος δικηγόρος
- Ο πρώην εραστής της πριγκίπισσας Νταϊάνα απαντά για το αν είναι πατέρας του Χάρι
- Σύνταξη πριν τα 60 για 500.000 ασφαλισμένους
- Κομοτηνή: Δύσκολες μέρες για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων ένδυσης
- Πειρασμός!!! Πάστα σοκολατίνα
- Survivor: Άγριος τσακωμός Χανταμπάκη- Αγγελοπουλου από τους «Διάσημους»
- 1 στους 5 μαθητές επιστρέφει στο σπίτι από το σχολείο χωρίς κανένας να τον περιμένει - Έρευνα του Παν.Θεσσαλίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Pagenews
- Survivor: Ξύλο στους διάσημους - Δεν χάνεται το σημερινό επεισόδιο (video)
- Σοκάρει ο ειδικός φρουρός που σκότωσε τον ταξιτζή: Ήθελα να ληστέψω 200 ευρώ
- Πεθαίνουν συνταξιούχοι πριν ακόμα λάβουν τη σύνταξή τους
- Unicef: Τουλάχιστον 652 παιδιά θύματα του εμφυλίου στη Συρία το 2016
- «Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις, 1821-2016» από τον Γιώργο Δερτιλή
- ΕΠΟΣ: Μπήκαν τα παιδιά του μέσα ενώ έκανε live μετάδοση στο BBC (video)
- Ιερουσαλήμ: Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι κατά Ισραηλινών
- Αλέξανδρος Βέλιος: Ταινία οι τελευταίες 48 ώρες της ζωής του
- Κλειστός και σήμερα ο σταθμός του μετρό στην Ανθούπολη
- Αποκάλυψη Pagenews: Ο ληστής του Καματερού είχε ληστέψει άλλες 3 φορές το super market - Με ακάλυπτο πρόσωπο

- Τελευταία Νέα Pagenews
- «Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις, 1821-2016» από τον Γιώργο Δερτιλή
- Πεθαίνουν συνταξιούχοι πριν ακόμα λάβουν τη σύνταξή τους
- Unicef: Τουλάχιστον 652 παιδιά θύματα του εμφυλίου στη Συρία το 2016
- Αλέξανδρος Βέλιος: Ταινία οι τελευταίες 48 ώρες της ζωής του
- Ιερουσαλήμ: Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι κατά Ισραηλινών
- ΕΠΟΣ: Μπήκαν τα παιδιά του μέσα ενώ έκανε live μετάδοση στο BBC (video)
- Σοκάρει ο ειδικός φρουρός που σκότωσε τον ταξιτζή: Ήθελα να ληστέψω 200 ευρώ
- Κλειστός και σήμερα ο σταθμός του μετρό στην Ανθούπολη
- Αποκάλυψη Pagenews: Ο ληστής του Καματερού είχε ληστέψει άλλες 3 φορές το super market - Με ακάλυπτο πρόσωπο
- Survivor: Ξύλο στους διάσημους - Δεν χάνεται το σημερινό επεισόδιο (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο υπεύθυνος του εστιατορίου είπε σε μάνα και κόρη να σταματήσουν τη φασαρία. Τότε συνειδητοποίησε την σοκαριστική αλήθεια!
- ΣΟΪΜΠΛΕ: ΘΕΛΟΥΜΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ
- Στην Αθήνα η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί
- Ζήσε Μάη μου...
- Ποσό 68,2 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
- Δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας το επίσημο αίτημα για Brexit
- Σχεδόν το 90% των Ολλανδών στηρίζει τους χειρισμούς απέναντι στην Τουρκία
- Αϊτή: Οδηγός λεωφορείου έπεσε σε πλήθος και σκότωσε 38 ανθρώπους
- Είναι, τελικά, όλοι οι συμβασιούχοι 'ίσοι ενώπιον του νόμου';
- Σκηνές τρόμου σε λούνα παρκ: Κατέρρευσε παιχνίδι εγκλωβίζοντας δεκάδες (Video)