Επιτάχυνση του προγράμματος ή ηρωική έξοδος;


Του Αλέξη Ρωμανού

Ο ανασχηματισμός που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας θα δείξει, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, δύο βασικά πράγματα :

-εάν έχει ως βασική επιλογή την γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιλέξεις υπουργούς που θα έχουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του προγράμματος.

-εάν ο ανασχηματισμός, όποτε γίνει, φέρει στην κυβέρνηση περισσότερο αντημνημονιακούς υπουργούς που θα αμφισβητούν ακόμη περισσότερο το μνημόνιο,

αν κάνει ανασχηματισμό «μάχης» με τους πιστωτές, τότε, όπως τονίζουν πολιτικοί παρατηρητές, θα ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές και για ηρωική έξοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την εμπειρία των τελευταίων ετών της διεθνούς οικονομικής επιτήρησης της χώρας, οι ελληνικές κυβερνήσεις μπορεί να υπογράφουν οτιδήποτε όταν βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο διακοπής της εξωτερικής χρηματοδότησης, αλλά όταν έρχεται η ώρα να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, ζητούν αλλαγές,
πολιτική διαπραγμάτευση ή και την ακύρωση των συμφωνηθέντων.

Με τους τεχνικούς όρους που χρησιμοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτό ονομάζεται «χαμηλός βαθμός ιδιοκτησίας του προγράμματος».

Τις τελευταίες ημέρες, το πρόβλημα έγινε ακόμη πιο αισθητό, με τρόπο που δεν προοιωνίζεται καλές εξελίξεις στη δεύτερη αξιολόγηση από τους Θεσμούς.

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της για την εφαρμογή του προγράμματος και περιμένει ότι και οι Ευρωπαίοι δανειστές θα τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» υπογραμμίζει προς τους πιστωτές ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την άλλη, ακούγεται δυνατά η φωνή του Πάνου Σκουρλέτη (με ενίσχυση και από τους «53» του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους εντάσσεται ο υπουργός
Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος), ο οποίος τονίζει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και τάσσεται κατά της πώλησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ,
την οποία είχε αποδεχθεί, το περασμένο καλοκαίρι, η ελληνική πλευρά, και η σχετική δέσμευση περιλαμβάνεται σε παράρτημα του μνημονίου.

Μία τέτοια «πολυχρωμία» απόψεων, που ταιριάζει στον «παλιό» ΣΥΡΙΖΑ του 4%, δεν ενισχύει την αξιοπιστία ενός κυβερνώντος κόμματος που αξιώνει από ξένες κυβερνήσεις μια πολύ δύσκολη, για τις ίδιες, απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα