Επιστρέφει στην Ελλάδα η ελληνική αποστολή χωρίς... λευκό καπνό


Τον δρόμο της επιστροφής από τις Βρυξέλλες θα πάρουν σήμερα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Χουλιαράκης και Γιώργος Σταθάκης. Η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Ελλάδα χωρίς να έχει αποσπάσει μια συμφωνία προκειμένου να έρθουν εκ νέου στη χώρα μας τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Το κλίμα χθες το βράδυ ήταν ιδιαίτερα βαρύ, με τους ανθρώπους του ΔΝΤ

να δηλώνουν πως είναι αγεφύρωτες οι διαφορές στη διαπραγμάτευση, την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνη πως η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ.

Η απόκλιση στα εργασιακά προκύπτει και από τις πληροφορίες που φέρουν τον πρωθυπουργό να συνδέει τη διαπραγμάτευση με το κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης. Το κείμενο το έχουν υπογράψει 26 από τα 27 κράτη-μέλη, με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα, που ζητά να προστεθεί σε αυτό μία αναφορά στο ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο που πρέπει να γίνεται σεβαστό για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Πάντως, κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες όλο το βάρος έπεσε σε εργασιακά και ασφαλιστικό με τις ελάχιστες πληροφορίες που έφθαναν στην Αθήνα να αναφέρουν πως η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επέμεινε στις κυβερνητικές θέσεις. Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου διέψευδαν πληροφορίες πως η υπουργός υποχώρησε στις απαιτήσεις του Ταμείου.

Το ΔΝΤ μέχρι και χθες δεν έμπαινε στη συζήτηση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επέμενε σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή ανακοίνωση από πλευράς εργοδοτών, ζητούσε επαναφορά του λοκάουτ, του δικαιώματος των εργοδοτών να προχωρούν σε ανταπεργία, καθώς και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να καθίσταται δυσκολότερη η προκήρυξη απεργιών.

Αργά χθες το βράδυ, το Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ με κοινοποίηση σε όλους τους πρωθυπουργούς της ΕΕ.

Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός ζητά ξεκάθαρη απάντηση για το αν το Ευρωπαικό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει το ίδιο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.

Διαβάστε την επιστολή Τσίπρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα