Επιστήμονες: Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη θνησιμότητα

18:50 4/2/2018 - Πηγή: Pagenews

Η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά τα καιρικά φαινόμενα και την παγκόσμια θερμοκρασία οδηγώντας σε ακραία φαινόμενα (υπερβολική ζέστη ή υπερβολικό κρύο) μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Κατ’ επέκταση, το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της θνησιμότητας καθώς πολλές μελέτες έχουν αξιολογήσει τη σχέση τής θνησιμότητας με τις υψηλές ή χαμηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες.

Τα κύματα καύσωνα επηρεάζουν σημαντικά την υγεία του ανθρώπου και πολλές φορές οδηγούν ακόμη και στον θάνατο αποτελώντας κυρίαρχη είδηση

σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ερευνητές έχουν δείξει ότι το κρύο οδηγεί στον θάνατο συχνότερα απ’ ό,τι η ζέστη. Σήμερα, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Παρασκευή Γκιάτα ερευνήτρια, στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται και σε πρόσφατη μελέτη του εργαστηρίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ της ερευνήτριας Παρασκευής Γκιάτα.

Πώς επηρεάζει το κρύο το σώμα μας;

Η έκθεση σε χαμηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες επηρεάζει τις φυσιολογικές διεργασίες του σώματος και κυρίως το θερμορυθμιστικό σύστημα. Κατά την έκθεση στο κρύο το σώμα μας χάνει περισσότερη θερμότητα απ’ ό,τι παράγει. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία (θερμοκρασία πυρήνα σώματος

Keywords
Τυχαία Θέματα