Επικίνδυνες εξελίξεις στη Συρία - Έτοιμοι οι πύραυλοι του Τραμπ - Μαζεύουν πλοία στη Μεσόγειο οι Ρώσοι


Απρόβλεπτες είναι οι συνέπειες μετά την επίθεση με χημικά στη Συρία, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δείχνει αποφασισμένος να ξεκινήσει μαζικούς βομβαρδισμούς κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Άσαντ συνεπικουρούμενος και από τη Γαλλία. Η διάθεση του Τραμπ να δείξει την αμερικανική πυγμή δεν πρόκειται όμως να μείνει αναπάντητη από τους Ρώσους, οι οποίοι ήδη μέσω πρεσβευτών τουλάχιστον αναφέρουν πως δεν θα διστάσει η Ρωσία να πλήξει αμερικανικούς στόχους.

Μέσα

σε αυτή την χαοτική κατάσταση που δημιουργείται με επίκεντρο τη Συρία, δεκάδες χώρες κρατούν στάση αναμονής, ενώ οι διεθνείς αγορές έδειξαν ήδη τους φόβους τους στο ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης, με τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου να "γκρεμίζονται".

Τι έγραψε ο Τραμπ στο twitter:

«Η Ρωσία υπόσχεται να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που εκτοξεύονται στη Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί έρχονται, νέοι και εξελιγμένοι». «Δεν θα έπρεπε να συνεργάζεστε με ένα κτήνος που χρησιμοποιεί χημικά, σκοτώνει το λαό του και αυτό του προκαλεί ευχαρίστηση», έγραψε ο Τραμπ, σχετικά με την φερόμενη επίθεση με χημικά που σημειώθηκε στην Ντούμα της ανατολικής Γκούτας της Συρίας. Σε νεότερη του ανάρτηση, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων: " Οι σχέσεις μας με την Ρωσία είναι χειρότερες από ποτέ, συμπεριλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου".

Η απάντηση της Ρωσίας:

Μετά τις πολεμικές ιαχές του Ντόναλντ Τραμπ για βομβαρδισμό της Συρίας, με αγωνία περιμένει η διεθνής κοινότητα την απάντηση της Ρωσίας. Πάντως, οι πρώτες ρωσικές κουβέντες δείχνουν πως η "αρκούδα" δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις απειλές του Αμερικανού προέδρου.

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών και ψυχολογίας στο ρωσικό οικονομικό πανεπιστήμιο Πλεχάνοφ, Όλεγκ Γκλαζουνόφ, υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ με τη ρωσοφοβική του φρασεολογία, που αναγκάζεται να χρησιμοποιεί για να λύσει εσωτερικά πολιτικά του ζητήματα, έχει οδηγήσει εαυτόν σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να κάνει πίσω, διότι στα μάτια των ψηφοφόρων του θα φαντάζει ως ο πρώτος Πρόεδρος που οπισθοχώρησε έναντι των Ρώσων. Το ιδανικό γι' αυτόν τώρα, θα ήταν μια παράδοση της Ρωσίας και αποχώρηση από τη Συρία.

Τη στήριξη της Δαμασκού σε περίπτωση επίθεσης επιβεβαίωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ: οι στρατιωτικοί μας ήδη εργάζονται επ' αυτού. Έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας. Όπως γράφει η Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε Μαύρη θάλασσα και Μεσόγειο αλλά και ο στόλος στην Κασπία έχουν τεθεί σε ετοιμότητα.

Ο άλλος ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, συνταγματάρχης Βλαντίμιρ Ποπόφ, δεν αποκλείει την περίπτωση ο Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρήσει τη φυσική εξόντωση του Προέδρου Άσαντ με πλήγμα κατά της προεδρικής κατοικίας. Και σε μια τέτοια περίπτωση η Μόσχα αναμφίβολα θα αντιδράσει αφού είναι σαφές ότι καλύπτει με τα αντιπυραυλικά της συστήματα σημαντικούς χώρους της συριακής εξουσίας.

Διαβάστε τη σχετική είδηση στο Pagenews.gr

Η αντίδραση από το Αμερικανικό Πεντάγωνο:

Το Πεντάγωνο, μετά την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι σύντομα "θα αρχίσουν να έρχονται πύραυλοι" στη Συρία, ανέφερε ότι δεν σχολιάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του.


"Το υπουργείο δεν σχολιάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές δράσεις του. Σας παραπέμπω στον Λευκό Οίκο για να χαρακτηρίσει το μήνυμα του προέδρου" στο Twitter, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Έρικ Πέιον, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

"Όπως σημείωσε ο πρόεδρος στις 8 Απριλίου, η επίθεση με χημικά όπλα από το συριακό καθεστώς εναντίον αθώων πολιτών στην Ντούμα της Συρίας στις 7 Απριλίου ήταν φρικιαστική και απαιτεί μια άμεση απάντηση από τη διεθνή κοινότητα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πανικός στην Συρία

Τα κύρια αεροδρόμια και τις στρατιωτικές βάσεις αδειάζουν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, λόγω του ενδεχομένου να υπάρξουν αμερικανικά πλήγματα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Η κίνηση αυτή έρχεται μετά το προειδοποιητικό μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ. To tweet του Τραμπ: «Η Ρωσία ορκίζεται ότι θα καταρρίψει όλους τους πυραύλους με στόχο τη Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία γιατί [οι πύραυλοι] θα έρθουν, νέοι και “έξυπνοι!”. Δεν θα έπρεπε να είστε εταίροι μ’ ένα Κτήνος που σκοτώνει με αέρια το λαό του και το απολαμβάνει!».

Διαβάστε πώς προετοιμάζεται η Συρία για τους ενδεχόμενους βομβαρδισμούς

Άμεσα στις εξελίξεις στο συριακό μέτωπο αντέδρασαν οι διεθνείς αγορές και τα χρηματιστήρια που κυριολεκτικά κατακρημνίστηκαν. Από τις εξελίξεις δεν έμεινε αλώβητο και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Το tweet του Τραμπ δεν άφησε ανεπηρέαστα ούτε τα χρηματιστήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συριακή κρίση: Μετά τον Τραμπ και ο Μάτις ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι

Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ πιστεύει έχει την εξουσία να απολύσει τον Ρόμπερτ Μιούλερ

OHE: Το βέτο της Ρωσίας "φρενάρει" το αμερικανικό σχέδιο για τη Συρία

Οργανισμός για την απαγόρευση χημικών όπλων: Στέλνει ομάδα έρευνας στη Συρία

Keywords
Τυχαία Θέματα