Επέτειος Γρηγορόπουλου: Μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες στα Εξάρχεια, μετά την πορεία μνήμης (pics &vid)


Πεδίο μάχης θύμιζε το κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Τετάρτης, καθώς στα Εξάρχεια σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με πετροπόλεμο και μολότοφ. Τα επεισόδια έγιναν στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Στουρνάρη, Τσοσίτσα, Μπουμπουλίνας και Σολωμού και ξεκίνησαν μετά την πορεία μνήμης για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος πριν από εννέα χρόνια έπεσε νεκρός έπεσε νεκρός στα Εξάρχεια από σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η πορεία

αντιεξουσιαστών και συλλογικοτήτων στο κέντρο της Αθήνας ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 20.00 το βράδυ της Τετάρτης. Ωστόσο, μεγάλος όγκος των αντιεξουσιαστών που ήταν στην πορεία κινήθηκαν ήδη προς τα Εξάρχεια και άναψαν φωτιές στην πλατεία και σε γύρω δρόμους, ενώ έκαψαν και ένα αυτοκίνητο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας περίπου 1.000 μέλη αριστερών συλλογικοτήτων και της εξωκοινοβουλευτικης αριστεράς καθώς και αναρχικές οργανώσεις μετέβησαν στο σημείο που βρήκε το θάνατο ο Γρηγορόπουλος και αμέσως μετά ξεκίνησαν επεισόδια με την Αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την πρόσβαση των δημοσιογράφων στην περιοχή των επεισοδίων.

Από το μεσημέρι μέχρι και τις 21:00 το βράδυ η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε 21 προσαγωγές.

Φωτογραφίες από τα επεισόδια στα Εξάρχεια

Φωτογραφίες από την πορεία που έγινε νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν το σύνθημα «Ο πόθος για την λευτεριά είναι δυνατότερος απ' όλα τα κελιά».

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ πραγματοποίησαν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο των συγκεντρώσεων που γίνονται στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Όπως αναφέρει το thestival.gr, η μια πορεία συλλογικοτήτων, κομμάτων της Αριστεράς και μελών φοιτητικών συλλόγων, ξεκίνησε από την Καμάρα, κινήθηκε επί της οδού Εγνατία και μέσω της Διοικητηρίου θα φτάσει σε λίγη ώρα από τώρα στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Η πορεία των αντιεξουσιαστών που ακολουθούσε σε μικρή απόσταση, αποκόπηκε και συνέχισε προς την οδό Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια, μέσω της Ερμού, κινήθηκε προς τη Βενιζέλου.

Λίγο πριν τη Βενιζέλου, οι συμμετέχοντες στη δεύτερη πορεία πέταξαν φωτοβολίδα σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στο Καπάνι, ενώ στη συνέχεια πέταξαν κροτίδα και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Εγνατία.

Η πορεία των μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου συνεχίζεται προς την Καμάρα. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας των αντιξουσιαστών στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία κατέληξε στην Καμάρα, περίπου 200 άτομα μπήκαν στον χώρο του ΑΠΘ.

Πριν από λίγο, οι κουκουλοφόροι άρχισαν να πετάνε πέτρες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται παραταγμένες μπροστά από το Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθησε βροχή από βόμβες μολότοφ.

Η αστυνομία απάντησε, κάνοντας χρήση χημικών.

Φωτογραφίες από την πορεία μνήμης στη Θεσσαλονίκη

Ένταση και στο Ηράκλειο

Επεισόδια ξέσπασαν και στο κέντρο του Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών μπροστά από το κτίριο της πυροσβεστικής, όπου άγνωστοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ έχουν κλείσει δρόμοι στην περιοχή. Επίσης, άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών.

Τι έγινε από το πρωί

Ολοκληρώθηκε το μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε για την επέτειο Γρηγορόπουλου, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 9 χρόνια από την ημέρα της δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το συλλαλητήριο ήταν επεισοδιακό, καθώς από τις 12.00 το μεσημέρι έως και περίπου τις 14.00 κουκουλοφόροι προκαλούσαν επεισόδια, πετώντας μολότοφ και προκαλώντας φθορές σε βιτρίνες και τράπεζες.

Έσπασαν ότι έβρισκαν μπροστά τους

Οι κουκουλοφόροι, απουσία της αστυνομίας, διέλυσαν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Στο πέρασμά τους από τα Προπύλαια έως το Σύνταγμα κατέστρεψαν πεζοδρόμια, κάδους απορριμμάτων, έσπασαν φανάρια, στάσεις λεωφορείων, ξήλωσαν πινακίδες. Λίγη ώρα αργότερα, φτάνοντας στο Σύνταγμα επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών που ήταν έξω από το Κοινοβούλιο. Να σημειωθεί ότι το επόμενο συλλαλητήριο από αντιεξουσιαστές και συλλογικότητες είναι προγραμματισμένο για τις 18:00.

Δείτε φωτογραφίες από όσα έγιναν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας:

Διαβάστε επίσης: Επέτειος Γρηγορόπουλου: Στις φλόγες το κέντρο της Αθήνας - Δείτε φωτογραφίες

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Πετροπόλεμος στα Προπύλαια - Ένταση στο συλλαλητήριο

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Τα μέτρα και οι κλειστοί δρόμοι - "Φρούριο" το κέντρο

Keywords
Τυχαία Θέματα