Επεισόδιο στη Ρω: Οι Έλληνες στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικά πυρά - Έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο


Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε αργά το βράδυ στη Ρω, όταν τουρκικό ελικόπτερο έκανε χαμηλές διελεύσεις πάνω από το νησί με την ελληνική φρουρά να απαντάει δυναμικά.

Ο αρχιφύλακας είδε το ελικόπτερο και αφού ενημέρωσε ιεραρχικά, έλαβε έγκριση για προειδοποιητικά πυρά στην αντίθετη κατεύθυνση.

Τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψαν την είσοδο του ελικοπτέρου στο ελληνικό εναέριο χώρο. Το ελικόπτερο προσέγγιζε τη Ρω από ανατολικά προς δυτικά όταν έγινε αντιληπτό από τον αρχιφύλακα

του φυλακίου, ο οποίος αμέσως ενημέρωσε ιεραρχικά. Ο αρχιφύλακας έλαβε έγκριση για προειδοποιητικές βολές προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι άνδρες που βρίσκονταν στο φυλάκιο έριξαν «τροχιοδεικτικά» πυρά από ελαφρύ οπλισμό, 762 χιλιοστών. Οπως χαρακτηριστικά σχολίασε το ΓΕΣ για την ελληνική αντίδραση «πρόκειται για προβλεπόμενη ενέργεια».

Το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε χαμηλά, κάτω από τα 300 μέτρα, και μόλις είδε τα πυρά άλλαξε πορεία και έφυγε.

Μάλιστα αυτό δεν ήταν το πρώτο επεισόδιο στη Ρω. Και το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ελικόπτερο είχε κάνει διέλευση πάνω από το νησί, γεγονός που ίσως εξηγεί και την αντίδραση των ανδρών του φυλακίου το βράδυ της Δευτέρας.

Η νήσος Ρω

Η Ρω ή Άγιος Γεώργιος, η αρχαία Ρώγη ή Ρόπη, είναι νησίδα που βρίσκεται στα δυτικά του Καστελόριζου και σε απόσταση 5.600 μ. από τις τουρκικές ακτές.

Το νησί χρησίμευε ως κρίκος στην αλυσίδα στρατιωτικών παρατηρητηρίων του Ροδιακού κράτους. Μικρό οχυρό αποτελούμενο από κεντρικό ορθογώνιο πύργο, αρχικά διώροφο, βρίσκεται κτισμένο στην κορυφή μικρού λόφου. Σώζεται σε ύψος 4μ. περίπου, κτισμένο με το ισόδομο σύστημα. Στην εσωτερική πλευρά των τείχων υπάρχει ενίσχυση από μικρότερους αποστρογγυλευμένους λίθους ενώ επισκευές και συντήρηση πρέπει να έγιναν κατά τη βυζαντινή και ιπποτική εποχή. Ο διπλός εξωτερικός περίβολος μαζί με τους ισχυρούς τοίχους μαρτυρεί ότι το οχυρό δεν ήταν απλή φρυκτωρία αλλά σημαντική στρατηγική θέση. Στο εσωτερικό βρίσκουμε την δεξαμενή επενδυμένη με υδραυλικό κονίαμα (κουρασάνι). Χρονολογείται από τον 4ο αι. π.Χ. Στα νεότερα χρόνια ο θρύλος αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Λάμπρο Κατσώνη ως ορμητήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκία - ΕΕ: Στον "αέρα" η συμφωνία για το προσφυγικό

Times: Γιατί ο Ερντογάν προκαλεί όλο τον κόσμο
Κάμερα σε κράνος μοτοσικλετιστή καταγράφει ένα σοκαριστικό τροχαίο (vid)
Πάπας Φραγκίσκος: Να σταματήσει ο αφανισμός που μαίνεται στη Συρία

Keywords
Τυχαία Θέματα