Ένα ταξίδι αισθήσεων με οδηγό την όσφρηση και τα αρώματα!


Σε μια από τις πιο γνωστές γκαλερί του Λονδίνου στο "Somerset House" θα συμβαίνει κάτι πολύ ιδιαίτερο μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη. Κάτι, που σε όποιον καταφέρει να το ζήσει, θα αφήσει σίγουρα μια "μυρωδιά", που θα τον ακολουθεί για πάντα.

Ένα ταξίδι αισθήσεων με οδηγό την όσφρηση και τα αρώματα! Και για να είμαστε ακριβείς ως προς τους διοργανωτές, ο τίτλος της έκθεσης αυτής είναι... "Perfume: A Sensory Journey Through Contemporary Scent".

Νομίζω ότι για τους περισσότερους η όσφρηση, είναι από τις πιο

έντονες, αισθητηριακές συνδέσεις που έχουμε με τις αναμνήσεις.

Μυρωδιές από κουλουράκια και φαγητά που σχεδόν όλους μας, μας μεταφέρουν σε στιγμές θαλπωρής με αγαπημένα πρόσωπα...

Η μυρωδιά του/της όταν ερωτεύεσαι... Εκεί που έκρηξη συναισθημάτων σε πλημμυρίζει απλά... με την... υποψία του αρώματος, κάπου εκεί κοντά σου.

Με βάση ερευνητές κοινωνιολόγους, τα αρώματα είναι ένα ισχυρό δείγμα του πως λειτουργεί μια κοινωνία. Τι χρειάζεται. Πως καταναλώνει!

Η ιστορία του αρώματος είναι η ιστορία των πολιτισμών είπε χαρακτηριστικά ο Jose EIsenberg ιδρυτής του "luxury fragrance house" στο Παρίσι. Το "πατσουλί", ένα άρωμα με "έντονα" γυναικεία στοιχεία, χαρακτήρισε την εποχή των 70s, της γυναικείας απελευθέρωσης, τις ελπίδες και την διαμόρφωση των νέων ισορροπιών στις σχέσεις των δυο φύλλων και όχι μόνο! Η έντονη αίσθηση "καθαριότητας" στα αρώματα που "πρωτοστατούσαν" στα 90's έδειχναν με σαφήνεια την ανάγκη να "αποτινάξουμε" τις αντιλήψεις των προηγούμενων δεκαετιών. Να γίνουμε πιο ανάλαφροι!

Έχοντας λοιπόν ως βάση αυτόν τον συσχετισμό, κοινωνίας, μυρωδιάς και αρωμάτων... οι καλύτεροι στο χώρο του αρώματος, εγκαταλείπουν τις μεγάλες εταιρείες και τα μπουκαλάκια για να δημιουργήσουν δωμάτια, που σε συνδυασμό με οπτικά εφέ σε ταξιδεύουν σε τόπους και "καταστάσεις" μέσω... της μύτης σου!

Η έρημος του Μαρόκου, η καθολική εκκλησία, το δωμάτιο 2 ερωτευμένων, ένα πάρκο γεμάτο δέντρα και λίμνες...είναι κάποια από τα μέρη που μπορεί "μυρίσει" και να "μεταφερθεί" κανείς επισκεπτόμενος την έκθεση!

Εξέχουσα θέση επίσης σ αυτήν την γιορτή της όσφρησης, έχουν τα αρώματα που "στιγμάτισαν’’ τον 20ο αιώνα και παρουσιάζονται ένα προς ένα, τα δέκα σημαντικότερα!

Ξεκινώντας με το "L' Origan De Coty" ένα άρωμα που κυκλοφόρησε το 1905 και "δημιουργήθηκε" ξανά από τον Coty ειδικά για την έκθεση.

Και καταλήγοντας... Στο "Ck One" που τουλάχιστον κάποιοι... Θυμόμαστε πολύ καλά τι ήταν για τα 90's.

Μετά το υπέροχο "parfem" του Πατρίκ Ζισκιντ και της υπεροχής κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου... Αυτή η έκθεση μοιάζει να μπορεί να αναδείξει την σημασία και τη δύναμη της μυρωδιάς!!

Από τις 21 Ιουνίου έως και τις 17 Σεπτέμβρη στο "Somerset House London".

Keywords
Τυχαία Θέματα