Έγκλειστοι μέχρι τη δίκη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

08:32 6/3/2018 - Πηγή: Pagenews

Χάθηκε μέσα σε λίγες ημέρες η αισιοδοξία που εξέφραζε η ελληνική κυβέρνηση για την άμεση επίλυση του θέματος της φυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Η αίτηση αποφυλάκισης που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού δεν έγινε δεκτή και έτσι θα παραμείνουν έγκλειστοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους για την παράνομη είσοδό τους στην Τουρκία.

Η αιτιολόγηση της απόφασης

βασίστηκε στο γεγονός ότι οι στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας στην Τουρκία, και άρα υπάρχει θεωρητικά ο κίνδυνος να διαφύγουν και αφετέρου το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εξέταση των κινητών τηλεφώνων που είχαν στη κατοχή τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δύο Έλληνες μπορεί να μείνουν εγκλωβισμένοι για μήνες στις φυλακές της γείτονας χώρας, μίας και τα τουρκικά δικαστήρια «ασφυκτιούν» από υποθέσεις, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Οι προθέσεις, όμως, του Ταγίπ Ερντογάν και η επίδειξη ισχύος του αποτυπώθηκαν στο γεγονός ότι στους δύο άνδρες δεν επετράπη καν να παραβρεθούν στο δικαστήριο, ενώ μεταφέρθηκαν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Αν και σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης γράφτηκαν κάποια σενάρια για ανταλλαγή των 2 Ελλήνων με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης τα απέρριψε ξεκάθαρα. «Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία, οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή.

Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Στο σημείο αυτό ο Μπόζνταγ ξεκαθάρισε πως «μετά το αίτημα του εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο», τόνισε.



Ο ίδιος υποστήριξε πως για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική Δικαιοσύνη «η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για τη δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».



Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφέρθηκε στο θέμα της κράτησης των στρατιωτικών και τόνισε πως «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας που βρίσκονται οι 2 Ελληνες στρατιωτικοί είναι έγκλειστος ο πρώην πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος ΗDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς κι εδώ και αρκετούς μήνες στην πόλη της Αδριανούπολης έχουν ληφθεί περισσότερα μέτρα ασφαλείας σε σχέση με άλλες περιοχές της Τουρκίας.



Στην αγορά της Αδριανούπολης, πάντως, πολλοί καταστηματάρχες αναφέρουν πως το περασμένο Σαββατοκύριακο παρατηρήθηκε μείωση που ξεπέρασε το 50% στις αφίξεις Ελλήνων τουριστών μετά το συμβάν με τους στρατιωτικούς, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που μάλλον φοβήθηκαν να επισκεφθούν την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα