ΕΕ για Eurogroup: Το καλύτερο σενάριο η απόφαση για επιστροφή της τρόικας


"Αδειάζει" την ελληνική κυβέρνηση για τις προσδοκίες, που καλλιεργεί περί επίτευξης πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος μάλιστα με ιδιαίτερα κυνικό ύφος, ειρωνεύεται για το αδιέξοδο, όπου έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση Αθήνας δανειστών.

Η ίδια πηγή ξεκαθαρίζει πως το συμβούλιο της 20ης Φεβρουαρίου θα είναι σύντομο, πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί συνολική λύση επί του ελληνικού ζητήματος στις Βρυξέλλες

και πως το καλύτερο σενάριο για την πορεία του Eurogroup ενδέχεται να είναι η απόφαση για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.

"Το Eurogroup της Δευτέρας θα είναι αρκετά σύντομο. Αυτό που περιμένουμε είναι στη καλύτερη των περιπτώσεων και με σαφή πρόοδο τις προηγούμενες ημέρες είναι οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στο ποιες είναι οι συνθήκες για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα έτσι ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα εξεταστεί η κατάσταση της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων και θα καταγραφεί η πρόοδος στις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε πάντως ότι είναι πιθανή μια συμφωνία τον ερχόμενο Μάρτιο. "Ολοκληρώθηκε περιορισμένος αριθμός από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης… Οι θεσμοί διαφωνούν στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2019", σημείωσε.

Η ίδια πηγή τόνισε με ειρωνικός ύφος επίσης ότι "η αξιολόγηση δεν είναι κόκκινο κρασί για να περιμένεις να γίνει καλύτερη. Καλύτερα να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα νωρίτερα, παρά αργότερα, το να περιμένεις και να περιμένεις, αντίθετα με το κόκκινο κρασί, δεν κάνει την κατάσταση καλύτερη, αλλά χειρότερη".

"Δεν χρειάζεται να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των συνεδριάσεων των Eurogroup, 20 Μαρτίου, μετά Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, πολλά Eurogroup πριν από το καλοκαίρι» και η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ως τότε", συμπλήρωσε.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο αξιωματούχος, περιγράφοντας τη διαδικασία της αξιολόγησης, "με την επίτευξη ενός SLA τη σκυτάλη θα παραλάβει το Euroworking Group, το οποίο στη συνέχεια θα προετοιμάσει το Eurogroup για να λάβει μια απόφαση".

Keywords
Τυχαία Θέματα