Δεκάδα νεκρών από ένοπλες συμπλοκές στη Νιγηρία


Τουλάχιστον 10 νιγηριανοί σιίτες μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στην Κάνο, πρωτεύουσα της ομώνυμης Πολιτείας στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας, καθώς οι πιστοί αυτοί, οι οποίοι αποτελούν θρησκευτική μειονότητα στη χώρα, συμμετείχαν σε θρησκευτική τελετή.

Ο Καμπίρου Μουντάσιρ, αυτόπτης μάρτυρας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε «10 πτώματα να μεταφέρονται με ένα φορτηγό της αστυνομίας», ενώ άλλοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μέτρησαν τουλάχιστον 15 νεκρούς.

Μονάδες της αστυνομίας έφτασαν στο σημείο και «άρχισαν να εκτοξεύουν δακρυγόνα στην τελετή των σιιτών

για να τους διαλύσουν», αφηγήθηκε ο Ιλιάσου Αμάνι, πωλητής φρούτων και λαχανικών, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο. «Είδα 15 πτώματα στο έδαφος» πριν απομακρυνθούν από τους αστυνομικούς, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Κάνο δήλωσε ότι υπαξιωματικός της αστυνομίας σκοτώθηκε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι προσκυνητές «τραυμάτισαν έναν από τους αστυνομικούς μας και οι άνδρες μας άνοιξαν πυρ διότι γίνονταν βίαιοι», ανέφερε εξάλλου αστυνομικός στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν ενώ μέλη του Ισλαμικού Κινήματος της Νιγηρίας (ΙΚΝ), σιιτικής οργάνωσης που τάσσεται υπέρ της εγκαθίδρυσης ενός καθεστώτος ιρανικού τύπου στην πολιτεία Καντούνα (βόρεια), συμμετείχαν σε προσκύνημα που συνήθως γίνεται 40 ημέρες μετά τη γιορτή Ασούρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα