Χωρίς τέλος ο πύρινος "εφιάλτης" στην ανατολική Αττική - Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες


Μάχη με τις φλόγες δίνουν για ακόμη ένα βράδυ οι Πυροσβέστες στην ανατολική Αττική, με τη φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με τους ανέμους ευτυχώς να κοπάζουν.

Η φωτιά πέρασε την λεωφόρο Καλάμου, και κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν από τον δήμο σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι, στο Καπανδρίτι.

Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων από την έξοδο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Μαρκόπουλο Ωρωπού.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία τα σημεία στα οποία απαγορεύεται

η διέλευση των αυτοκινήτων και γίνεται εκτροπή από τους τροχονόμους, είναι τα εξής:

- Οι δύο είσοδοι (Α και Β), απο την εθνική οδό προς Πολυδένδρι
- Ο παράδρομος Πολυδενδρίου και Αγίου Δημητρίου
- Πλατεία Καλάμου προς Αγίων Αποστόλων
- Λεωφόρο Μικροχωρίου και Οδυσσέα Ελύτη
- Λεωφόρο Καλάμουστο ύψος του Βασιλόπουλου
- Λεωφόρο Μικροχωρίου και Καπανδριτίου
- Λεωφόρο Καλάμου και Μικροχωρίου
- Παραλιακή Λεωφόρο Μαρκοπούλου, απο Μαρκόπουλο προς εθνική
- Λ. Μαρκοπούλου απο το ύψος του κοιμητηρίου προς Μαρκόπουλο
- Πλατεία Κρύας Βρύσης προς Πολυδλενδρι
- Γέφυρα Κιούρκων
- Κόμβο Μαρκοπούλου από παράδρομο εθνικής οδού και
- Λ. Καπανδριτίου στην είσοδο Πολυδενδρίου.

Σημειώνεται ότι στις 21.00 σταμάτησαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Υπενθυμίζεται ότι για αύριο Τετάρτη 16 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και για τις εξής περιοχές: Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για ιπτάμενα μέσα

Η χώρα μας ζήτησε βοήθεια σε πυροσβεστικά αεροπλάνα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της δραματικής κατάστασης που βιώνουμε από τις πυρκαγιές και τις δύσκολες μέρες που έρχονται σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που έκανε πριν από λίγο η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, για την γενική κατάσταση των πυρκαγιών, η οποία δεν ήταν και πολύ αισιόδοξη για την Ανατολική Αττική, ανέφερε:

«Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο και της επικινδυνότητάς της και με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα, μέσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας IRCC για διεθνή συνδρομή σε εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα για δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CL - 415. Σημειώνεται ότι η Γαλλία η οποία διαθέτει μονάδες εναέριων μεσών στην εθελοντική δεξαμενή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, απάντησε αρνητικά λόγω των πολλών πυρκαγιών στην χώρα της».

Έπαθε βλάβη το C-130 στη Λάρνακα - Την Τετάρτη στην Αθήνα οι πυροσβέστες

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η πτήση του C-130 για την Ελλάδα που θα μετέφερε την 60μελή ομάδα των Κυπρίων πυροσβεστών, λόγω ενός μηχανικού προβλήματος, όπως αναφέρει το tvonenews.com.cy.

Η πτήση πιθανότατα να πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, για να μεταφέρει τους πυροσβέστες στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτα σε περιοχές της Ελλάδας.

Δεύτερο C-130 αναμένεται να απογειωθεί από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας περίπου στις 23:00 το βράδυ με τεχνικούς και υλικά ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη στο πρώτο C-130 που βρίσκεται καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Σύσκεψη στην Αεροπορική Βάση Πυρόσβεσης στην Ελευσίνα Τόσκα-Τζανακόπουλου

Σύσκεψη στην Αεροπορική Βάση Πυρόσβεσης στην Ελευσίνα, από όπου επιχειρούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στα μέτωπα των πυρκαγιών, είχαν απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, με τους επικεφαλής της υπηρεσίας.

Ο κ. Τόσκας αφού ευχαρίστησε τα πληρώματα των αεροπλάνων που πετούν καθημερινά, σχεδόν ασταμάτητα, πάνω από τις εστίες των πυρκαγιών για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα αλλά και το τεχνικό προσωπικό της Βάσης που συντηρεί τα αεροσκάφη, χαρακτήρισε τεράστια την προσφορά τους και στις μεταφορές και στην αεροπυρόσβεση.

«Είναι τεράστια η προσφορά σας στην Πατρίδα, την Πολιτεία και την κοινωνία. Κρατάτε αυτά τα αεροπλάνα, εκ των οποίων πολλά είναι παλιά, σε καλή κατάσταση για να πετούν και να εκτελούν την αποστολή τους όποτε χρειάζεται» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ευχαρίστησε τα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό γιατί «όλη τη μέρα, με πολύ δουλειά και πολύ κούραση τα δικά σας αεροπλάνα πετάνε πάνω από τις φωτιές», σημειώνοντας πως το Καλοκαίρι, όλη η νότια Ευρώπη έχει προβλήματα με τις πυρκαγιές.

«Σας ευχαριστούμε εκ μέρους της Κυβέρνησης και της κοινωνίας για όσα κάνετε» είπε.

Ο κ. Τόσκας, συμπλήρωσε τέλος πως «αύριο το πρωί θα κάνουμε την τελική επίθεση στις μεγάλες πυρκαγιές του Καλάμου και Καπανδριτίου, αλλά και στην Ζάκυνθο και την Ηλεία και πιστεύουμε ότι θα δώσουμε όσα περισσότερα αεροπλάνα διαθέτουμε για να τελειώνουμε με αυτές τις πυρκαγιές».

Keywords
Τυχαία Θέματα