"Χαστούκι" από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Δεν μπορείτε να "παγώσετε" τις συντάξεις μέχρι το 2023

22:03 8/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Το απόγευμα της Πέμπτης κατατέθηκε στη Βουλή το πακέτο των τροπολογιών με τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι θεσμοί προκειμένου να καταρτίσουν τη θετική έκθεση συμμόρφωσης εν όψει του Eurogroup. Μεταξύ άλλων προβλέπουν την επέκταση του παγώματος των συντάξεων για ένα χρόνο, αλλά και επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Όπως αναφέρεται στην σχετική τροπολογία, το «πάγωμα» των συντάξεων θα διαρκέσει για έναν ακόμη χρόνο, έως το 2022, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα στερηθούν οι συνταξιούχοι.

Παράλληλα,

επισημαίνεται ότι η περαιτέρω περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσω της παράταση, έως το τέλος του 2022, της έναρξης ισχύος της προσαύξησης των συντάξεων, θα επιτρέψει την απελευθέρωση πόρων για την ενίσχυση των άλλων κοινωνικών δαπανών, στις οποίες η Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι άλλων χωρών της ΕΕ.

Αιχμηρή ήταν ωστόσο η άποψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο στην έκθεσή του τονίζει ότι ούτε ένας μήνας δεν πέρασε από το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, το οποίο ανέφερε ρητά ότι οι συντάξεις θα παραμένουν «παγωμένες» έως το τέλος του 2021 και «μεταθέσατε εκ νέου το χρόνο έναρξης των εννόμων αποτελεσμάτων της διάταξης στην 1.1.2023 χωρίς να επέρχεται οποιαδήποτε αλλαγή επί της ουσίας της ρύθμισης».

Το Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζει επίσης ότι πάροδος ενός τόσου μεγάλου διαστήματος άνω της 5ετίας καθιστά αδύνατη τη διατύπωση ασφαλούς εκτίμησης ως προς τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την οικονομική δυνατότητα των συνταξιούχων του Δημοσίου.


"Υπενθυμίζουμε ότι στο νόμο Κατρούγκαλου προβλεπόταν αύξηση των συντάξεων από το τέλος του 2018".

Keywords
Τυχαία Θέματα