(upd)Χαμηλά ο πήχης για το Κυπριακό: Σημαντικές... απουσίες στη Διάσκεψη της Πέμπτης(;)

11:11 9/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Από... σημαντικές απουσίες "απειλείται" η έκβαση των "καυτών" συνομιλιών της πολυμερούς Διάσκεψης για το κορυφαίο ζήτημα του Κυπριακού στη Γενεύη. Την ώρα που ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με τη συμμετοχή και του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ

Άιντε, πιάνουν από την αρχή το νήμα των διαπραγματεύσεων, ύστερα από το "ναυάγιο" στην Ελβετία, τα μηνύματα που εκπέμπει η Άγκυρα είναι αρνητικά, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για το ποιά θέση θα πάρει η γείτονα χώρα στις επίμαχες διαβουλεύσεις.

Πριν καλά- καλά συγκεντρωθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, οι προσδοκίες για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης είναι χαμηλές... "Φωτιές" ανάβει ξανά η Άγκυρά. Οι τελευταίες μάλιστα πληροφορίες θέλουν την τουρκική πλευρά να μην εκπροσωπείται από τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, γεγονός που θέτει τώρα εν αμφιβόλω και τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην πολυμερή την ερχόμενη Πέμπτη. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διαμηνύεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προσέλθει στις συζητήσεις, εάν και εφόσον υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας.

"Από τη δική μας μεριά έχουμε πει ότι η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά η μη παρουσία Ερντογάν αφήνει ανοιχτά πάρα πολλά ενδεχόμενα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι "ο κ. Ερντογάν παίζει έναν κομβικότατο πολιτικό ρόλο και εμείς με δεδομένο αυτό που άφησε να εννοηθεί η τουρκική πλευρά, θα εξετάσουμε τη θέση μας".

Ο ίδιος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, τόνισε ότι η μετάβαση του πρωθυπουργού στη Γενεύη θα εξαρτηθεί από τη στάση, την οποία θα τηρήσει ο Τούρκος πρόεδρος. "Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη, αν θα υπάρξει διάθεση για συζήτηση και συνεννόηση και διάθεση και αποφασιστικότητα για λύση μέσα στις επόμενες μέρες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξήγησε, ωστόσο, πως "η διάθεση για εξεύρεση λύσης προφανώς έχει να κάνει και με τη στάση του Ερντογάν και με τη στάση των τουρκικών Αρχών στις συνομιλίες".

Επισημαίνεται πως πέρα από τη γνωστή στάση της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό και της εντεινόμενης προκλητικότητας του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την Μεγαλόνησο, η Άγκυρα τη δεδομένη στιγμή έχει ρίξει όλα της τα "φώτα" στην αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής απειλής, μετά το πρωτοχρονιάτικο αιματοκύλισμα στο νυχτερινό κλαμπ Reina στο Βόσπορο. Το μακελειό αυτό, που στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους και σκόρπισε τον πανικό στη χώρα και σε όλη την Ευρώπη-η οποία ζει στη "σκιά" της τρομοκρατικής επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο-, δημιούργησε και έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων γύρω από τον "σουλτάνο", με βαρύτατες καταγγελίες εις βάρος του για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος, την ώρα δε που η τουρκική λίρα διολισθαίνει όλο και πιο κάτω.

Η Αθήνα, η οποία γνωρίζει πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένες, εν μέσω παραληρήματος του Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά και τη Συνθήκη της Λωζάνης, κρατά... μικρό καλάθι για την έκβαση των συνομιλιών στη Γενεύη, "ξορκίζοντας" όμως-όπως και ο ΟΗΕ-τα σενάρια περί νέου "ναυαγίου" στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανάλογο με το αντίστοιχο στην Ελβετία.

Χαρακτηριστική των χαμηλών προσδοκιών της ελληνικής πλευράς είναι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, μετά το χθεσινό του ραντεβού με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ότι "ακόμη και αν σε κάποιο σημείο χρειαστεί να σταματήσει η διαπραγμάτευση, αυτό δεν θα είναι η καταστροφή, αλλά ένα στοιχείο της διαδικασίας για να συνεχίσει αργότερα". "Εάν η διαπραγμάτευση σταματήσει με τη μία μορφή και συνεχίζεται με την άλλη, δεν σημαίνει ότι απέτυχε ή ναυάγησε η διάσκεψη. Αυτό θέλαμε να το διασφαλίσουμε για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είδαμε να εξελίσσονται πριν από αρκετό καιρό στην Ελβετία", είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο κ. Άιντε, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι ακόμη και αν δεν επιτευχθεί λύση στην παρούσα φάση αυτό δεν θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία στο μέλλον- σε τρεις, έξι μήνες, ένα έτος ή πέντε χρόνια.

Διαφαίνεται, λοιπόν, ότι επιχειρείται προκαταβολικά να αντιμετωπιστεί επικοινωνιακά μία πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας στο νέο γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό, στον οποίο βέβαια όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν υπερτονίσει ότι εισέρχονται με απώτερο σκοπό την επίτευξη μίας πραγματικά συμβιβαστικής λύσης. Ωστόσο, το κατά πόσο ο Τούρκος πρόεδρος θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, τίθεται εν αμφιβόλω.

Η ελληνική κυβέρνηση κατεβάζει τον πήχη. Κυβερνητικός παράγοντας σε δηλώσεις του επικαλέστηκε τον τρόμο, που καλείται να αντιμετωπίσει τώρα η Τουρκία εν μέσω τζιχαντιστικής απειλής, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει πώς η στάση της παραμένει απροσδιόριστη στο "παρά πέντε" της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή επεσήμανε ότι "δεν προχωράμε με αυταπάτες, δεδομένης και της διαχρονικής τουρκικής στάσης στο Κυπριακό αλλά και των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα", διευκρινίζοντας δε ότι "δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την τουρκική στάση υποχωρώντας από τις αρχές μας", αλλά ούτε και να ακολουθήσουμε την τουρκική λογική "καλλιέργειας και αξιοποίησης του εθνικισμού για εσωτερική κατανάλωση".

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι η υποτιθέμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία "σέρνεται" από τον περασμένο Δεκέμβριο, ακόμη δεν έχει "κλειδώσει", παρά τις συνεχείς κρούσεις της ελληνικής πλευράς προς την τουρκική. Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τους δύο ηγέτες να κανονίζουν τετ-α-τετ στις αρχές του περασμένου μήνα κατά την παρουσία του κ. Τσίπρα στο Άμπου Ντάμπι για τη Διάσκεψη της UNESCO. Όμως, διαψεύστηκαν. Από τότε το Μαξίμου παραμένει στο "περίμενε" για απάντηση στο αίτημά του. Νεότερα δεν υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει "γυρίσει τη σελίδα" από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προβάλλοντας τώρα τη αφοσίωσή του στο Κυπριακό. Άλλωστε, και η έκβαση αυτού του ζητήματος θα επηρεάσει την πορεία των διαβουλεύσεων Αθήνας-θεσμών, καθώς, σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, υπάρχουν «σημαντικοί ευρωπαϊκοί κύκλοι» που προκρίνουν τη γεωπολιτική ευστάθεια στην περιοχή έναντι «της λογιστικής».

Η σημερινή ατζέντα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει τις κατ'ιδίαν συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό. Νωρίτερα την Δευτέρα ολοκληρώθηκε το τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη ΝΔ θεωρούν θετικό το οτι ο πρωθυπουργός θέλει να ενημερώσει έστω και τώρα τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία του ζητήματος. Ωστόσο, επισημαίνουν πως η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων δεν συνιστά συνδιαμόρφωση θέσεων και κάνουν λόγο για ευθύνες της συγκυβέρνησης για την τωρινή κατάσταση επί του ζητήματος.

"Νομίζω πως μπορούμε να βρούμε μια κοινή εθνική γραμμή για το Κυπριακό", είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μπροστά στις κάμερες, αφότου ο ίδιος έφτασε στο Μαξίμου στις 10 το πρωί της Δευτέρας.

"Πιστεύω ότι δεν θα είναι το τέλος της διαπραγμάτευσης σήμερα αλλά η αρχή της", δήλωσε ο από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η συνάντηση αυτή γίνεται ενώ ξεκινούν στην Γενεύη οι συνομιλίες. "Παρά ταύτα", σημείωσε ο κ. Τσίπρας, "πιστεύω πως μπορούμε να καταλήξουμε σε εθνική γραμμή για το Κυπριακό" και πρόσθεσε πως οι δυσκολίες στον δρόμο για την συμφωνία παραμένουν.

Στη συνέχεια, ακολούθησε τετ-α-τετ με την Φώφη Γεννηματά. "Εμείς αγωνιούμε να βρούμε διέξοδο στο Κυπριακό, κάνουμε προσπάθειες", επεσήμανε ο κ. Τσίπρας κατά τον διάλογο που είχε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μπροστά στις κάμερες.


Η κυρία Γεννηματά τόνισε από την πλευρά της πως «είναι θετικό ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες μετά την αποτυχία με ευθύνη της Τουρκίας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εξαρτώνται σχεδόν τα περισσότερα από τη στάση της άλλης πλευράς» και τόνισε πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και εμείς «θέλουμε τη λύση, αλλά αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να διασφαλίζει μια βιώσιμη προοπτική». «Και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», προσέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Keywords
πήχης, πήχης, νίκος αναστασιάδης, αλέξης τσίπρας, συμμετοχή, οηε, τσιπρας, λύση, Πρωτοχρονιά, reina, αθηνα, σημαίνει, πήχη, unesco, νεότερα, ΠΑΣΟΚ, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμος αναστασιαδης, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αλέξης τσίπρας, μακελειο, βερολινο, εθνικη, ηγετης, νησια, οηε, σημερινη, ωρα, αγκυρα, αγορα, αξιζει, αμπου νταμπι, ατζεντα, αφοσίωση, γεγονος, γινει, γινεται, γειτονα, δεδομενο, δευτερα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, ευκαιρια, ειπε, εκβαση, ελβετια, ενημερωση, εξι, ερντογαν, ετος, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ιδια, ιδιο, θετικο, καμερες, κυβερνηση, κυρια, λύση, λιρα, λογο, λωζανης, μαξιμου, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, μικρο, μορφη, νεότερα, νικο, νημα, πεμπτη, πηγη, πιθανοτητες, πρωι, ραντεβου, ρολο, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, τουρκια, φωφη, φωφη γεννηματα, δημητρης, ελληνικα, ηγετες, χωρα, μπροστα, πηγες, πήχη, πληροφοριες, reina, σημαίνει, unesco
Τυχαία Θέματα