Μπακογιάννη σε Κοτζιά: Τι συζητάτε εν κρυπτώ με την Αλβανία για τα σύνορα


Ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για το θέμα της αναθεώρησης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας του 2009, επρόκειτο να καταθέσει στη βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη κατηγορεί το υπ. Εξωτερικών πως κινείται, για μια ακόμα φορά (μετά το Σκοπιανό ζήτημα), «κάτω από το τραπέζι».

Η ερώτηση της κ. Μπακογιάννη έρχεται μετά από δημοσιεύματα στον Αλβανικό Τύπο για προχωρημένες επαφές μεταξύ των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών, σε συζητήσεις για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων αλλά και μετά την κόντρα που ξέσπασε για το θέμα στην Αλβανία μεταξύ της Κυβέρνησης Ράμα και του Αλβανού Προέδρου Μέτα . Ο τελευταίος αρνήθηκε την Τρίτη να δώσει άδεια, ώστε να συνεχιστούν περαιτέρω οι διμερείς συνομιλίες.

Στην ερώτησή της η κ. Μπακογιαννη αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η Κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να αναθεωρήσει τη Συμφωνία, απεμπολώντας το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί το 2009. Μια συμφωνία για την οποία η διεθνής επιστημονική κοινότητα την εποχή εκείνη είχε αποφανθεί ότι επρόκειτο για μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία που εφήρμοσε κατά τρόπο υποδειγματικό την αρχή της «μέσης γραμμής» στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Η πρώην Υπουργός εξωτερικών από την πλευρά του, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται «κάτω από το τραπέζι» την αναθεώρηση της συμφωνίας γεγονός που κινδυνεύει να δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο για μελλοντικές οριοθετήσεις σε άλλες περιοχές.

Η κ. Μπακογιαννη κάνει λόγο για «χειρισμούς προχειρότητας και ανευθυνότητας εκ μέρους της κυβέρνησης που αφορά ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα χωρίς την αναγκαία συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας» καθώς επίσης ότι «είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ουσιαστική ακύρωση της Συμφωνίας που είχε υπογράψει η Ελλάδα το 2009 με την Αλβανία, ύστερα από 2 χρόνια εντατικών διαβουλεύσεων».

Τα σκέλη των ερωτήσεων που θα καταθέσει η Ντόρα Μπακογιάννη είναι τρία:


1. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχωρεί στη διαδικασία αναθεώρησης της ισορροπημένης Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009, η οποία είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί και από την Ελλάδα και από την Αλβανία;
2. Ποια ακριβώς σημεία της Συμφωνίας σχεδιάζει να αναθεωρήσει;
3. Αν αληθεύει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει την πάγια ελληνική θέση περί της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με βάση τη «μέση γραμμή»;

Keywords
Τυχαία Θέματα