Αξιολόγηση: Υγεία και χρηματοπιστωτικά στα ραντεβού της Τετάρτης


Θέματα του υπουργείου Υγείας αλλά και χρηματοπιστωτικά θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο μεταξύ θεσμών και της ελληνικής πλευράς.

Εν τω μεταξύ μεγάλες διαφορές στα εργασιακά έδειξε η πρώτη συνάντηση των θεσμών, χθες, με την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου.

Η Ε. Αχτσιόγλου παρουσίασε σειρά στοιχείων που τεκμηριώνουν τη συμβατότητα των θέσεων της κυβέρνησης με τις ακολουθούμενες πρακτικές στις άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε. και υποστήριξε ότι ειδικά σε ό,τι αφορά τα όρια των ομαδικών απολύσεων «είμαστε συμβατοί με το ενωσιακό δίκαιο».
Εξαιρουμένου, βέβαια, του υπουργικού «βέτο» στις

ομαδικές απολύσεις που δεν τίθεται καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς αναμένεται να καταργηθεί αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα «ζυγιστούν», ωστόσο, και οι διαφορετικές, σε σχέση με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και της ΓΣΕΕ, θέσεις που έχουν διατυπώσει στο πόρισμά τους οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, καθώς και οι εργοδοτικές οργανώσεις (ζητούν να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, στη λογική της αποκέντρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να αυξηθεί το ανώτατο όριο των απολύσεων στο 10% στις μεγάλες επιχειρήσεις και να αλλάξει το καθεστώς της διαιτησίας).

Η νέα υπουργός Εργασίας έθεσε ως υψηλή προτεραιότητα την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι συλλογικές συμβάσεις (επεκτασιμότητα κλαδικών κλπ). Κύριο όπλο στα χέρια της είναι το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων, η πλειοψηφία των οποίων τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το αίτημα ωστόσο προσκρούει στην εμμονή των δανειστών να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις με ευέλικτους μισθούς.

Επίσης, εξέφρασε την ισχυρή αντίθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αλλαγής του ορίου των ομαδικών απολύσεων, υποστηρίζοντας τεκμηριωμένα ότι το ελληνικό δίκαιο είναι πλήρες συμβατό με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα η κυρία Αχτσιόγλου υποστηρίξει την πρόταση για εργασία μειωμένου ωραρίου σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας της επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος θα καλύπτει με επίδομα ανεργίας τις ώρες που ο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται. Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση του ορίου πέραν του οποίου οι απολύσεις λογίζονται ομαδικές -και εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη διοικητική διαδικασία- είναι πάγιο αίτημα του ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει ανοίξει τα χαρτιά του ζητώντας αύξηση του ορίου. Σήμερα ισχύει όριο στο 5% του προσωπικού και μέχρι 30 απασχολούμενους για επιχειρήσεις με πάνω 150 εργαζόμενους, ενώ η σχετική κοινοτική οδηγία προβλέπει έως και 10% των απασχολούμενων, σε επιχειρήσεις που απασχολούν 100 - 300 εργαζόμενους.

Η ελληνική πλευρά αποκρούει επίσης την επαναφορά του «lock out» (ανταπεργία).Το λοκ άουτ υπάρχει ως θέμα στην καυτή ατζέντα των εργασιακών αλλά το υπουργείο εργασίας πιστεύει ότι δεν πρόκειται να μπει μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι καθώς και η επιτροπή σοφών κρίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθει.

Χάσμα διαπιστώνεται και στο θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού καθώς οι θεσμοί αλλά και εγχώριοι εκπρόσωποι εργοδοτικών φορέων δεν επιθυμούν, τουλάχιστον έως το 2018 οποιαδήποτε αλλαγή και αποκρούουν ευθέως το αίτημα της ελληνικής πλευράς, η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού να επιστρέψει στους κοινωνικούς εταίρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα