Άστραψε και βρόντηξε ο Σουλτς-Νέο διπλωματικό επεισόδιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας


Νέο διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα τεταμένες, στον απόηχο αφενός της φρενίτιδας Ερντογάν με τις συλλήψεις για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα τον περασμένο Ιούλιο και αφετέρου εν μέσω απειλών της Άγκυρας για το προσφυγικό.

Ευρωβουλευτές, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να επισκεφτούν την Πέμπτη την Άγκυρα, προκειμένου να αποκατασταθεί ο πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, ακύρωσαν το ταξίδι τους,

με τον Μάρτιν Σουλτς να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών για αυτή την απόφαση στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον τελευταίο γύρο συλλήψεων Τούρκων δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου είχε επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Ομερ Τσελίκ στο ευρωκοινοβούλιο ήταν μέρος της ευρύτερης συμφωνίας για επανεκκίνηση του πολιτικού διαλόγου. Σήμερα ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθούν την Αγκυρα οι ευρωβουλευτές Elmar Brok και Kati Piri, για να συναντηθούν με τις τουρκικές αρχές και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Λόγω των διαφορών που προέκυψαν για τις συναντήσεις, ο Σουλτς, σε συνεννόηση με τους ευρωβουλευτές, αποφάσισαν να αναβάλλουν την επίσκεψη.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου δήλωσε σχετικά: "Το ευρωκοινοβούλιο επιθυμεί τον ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο καλή τη πίστη με τις τουρκικές αρχές. Για να υπάρξει αυτός ο διάλογος, προϋπόθεση είναι η αποδοχή της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας των συνομιλητών.

Ο κ. Brok και η κ. Piri εκπροσωπούν το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια επιλεκτική προσέγγιση στο ποιος θα τους μιλήσει.

Εχθές, είπα ξεκάθαρα στον υπουργό Τσελίκ ότι οι αντιρρήσεις της Ευρώπης αφορούν τις αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης μετά το πραξικόπημα.

Συνεχίζουμε να επιθυμούμε το διάλογο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί προθυμία για διάλογο και από τις δυο πλευρές. Συνεχίζω να ελπίζω ότι οι ευρωβουλευτές θα μπορούν να επισκεφθούν σύντομα την Άγκυρα".

Keywords
Τυχαία Θέματα