Αντρέα Στραματσόνι: Παίζοντας... Football Manager και στην Πράγα


Ο Αντρέα Στραματσόνι πήγε στην Τσεχία ως ένα από τα καλύτερα ονόματα της ιταλικής αγοράς. Έτσι παρουσιάστηκε στο κοινό της Σπάρτα Πράγας. Πιθανότατα έτσι έχει καταφέρει και ο ίδιος να... πλασάρει τον εαυτό του.

Άλλωστε και όταν είχε έρθει στον Παναθηναϊκό, παρά το γεγονός πως στην προπονητική του καριέρα δεν είχε να παρουσιάσει κάτι αξιοσημείωτο, πέραν της δουλειάς που έκανε με πιτσιρικάδες και ομάδες νέων, οι περισσότεροι εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ιταλό. Μέχρι που όλοι... μετάνιωσαν την ώρα και τη στιγμή. Όπως

κάνουν και τώρα στην Πράγα.

Ο Αντρέα Στραματσόνι έφυγε από την Ελλάδα αφήνοντας πίσω του μια ομάδα εκτός στόχων. Ναι, έχει ποδοσφαιρικό μάτι όσον αφορά τις επιλογές παικτών. Και πιθανότατα σε μια ομάδα που θα έχει χρήμα να διαθέσει, να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να διαλέξει παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Όμως σε ένα παζλ πρέπει να τοποθετήσεις τα κομμάτια σωστά για να βγει και το αποτέλεσμα σωστό. Ο Ιταλός μπορεί να γίνει ένας καταπληκτικός τεχνικός διευθυντής, που θα διαλέγει, θα διαπραγματεύεται, θα έχει τον έλεγχο των μεταγραφικών θεμάτων. Δεν είναι όμως ένας... κανονικός προπονητής.

Όταν παρουσιάστηκε στη Σπάρτα άρχισε να παίρνει το... μυαλό των οπαδών. Διέρρεε πως ήθελε να φέρει παίκτες όπως ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ, λόγω της καλής του σχέσης. Κουβάλησε μαζί του κι άλλες συνήθειες που τις διαπιστώσαμε και στην Ελλάδα. Από την πρώτη μέρα προσπάθησε να "κερδίσει" τα media. Και το κατάφερε. Όπως κατάφερε να πίνουν νερό στο όνομά του οι διοικούντες του νέου του συλλόγου.

Θυμίζουμε πως πάντα ο Ιταλός είχε εξαιρετικές σχέσεις με κάθε πρόεδρο που συνεργάστηκε. Ο Μάσιμο Μοράτι πίνει ακόμα νερό στο όνομά του, ο Γιάννης Αλαφούζος του είχε διαθέσει το μεγαλύτερο μπάτζετ που έχει διαθέσει σε προπονητή, ενώ με τον Τζίνο Πότσο διατηρεί ακόμα και σήμερα τις καλύτερες επαφές.



Μεταγραφές εκατομμυρίων και αποκλεισμός απ' τον Ερυθρό Αστέρα

Ο Αντρέα Στραματσόνι χάλασε το καλοκαίρι του κόσμου τα εκατομμύρια για να αποκτήσει 10 παίκτες στη Σπάρτα Πράγας και όχι της σειράς. Ο Ισραηλινός μεσοεπιθετικός Ταλ Μπεν-Χαΐμ αποκτήθηκε από την Μακάμπι Τελ-Αβίβ έναντι 2,9 εκατομμυρίων ευρώ που αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου, περίπου 2 εκατομμύρια στοίχισε ο Σεμίχ Καγιά, 1,3 εκατ ευρώ ο Σέρτζαν Πλάβσιτς, ενώ ακριβές μεταγραφές θεωρούνται και οι Μαρκ Γιάνκο, Ρίο Μαβουμπά και Ζορζ Μαντζέκ.

Παράλληλα, η Σπάρτα απέκτησε και ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην εγχώρια αγορά (Λούκας Στέτινα, Έλνταρ Τσίβιτς, Βούκαντιν Βουκαντίνοβιτς), έναντι 2,4 εκατομμυρίων ευρώ.



Ωστόσο, μέσα στο καλοκαίρι ο Στραματσόνι έφαγε την πρώτη αγωνιστική "σφαλιάρα". Η Σπάρτα Πράγας αποκλείστηκε με δύο ήττες από τον Ερυθρό Αστέρα, με τον Ιταλό να τους αφήνει όλους... κάγκελο, λέγοντας μετά τον αποκλεισμό.

«Είμαι απογοητευμένος, αλλά πιστεύω σε αυτή την ομάδα. Αυτή τη μέρα θα τη θυμούνται όλοι σαν τη μέρα που γεννήθηκε η νέα Σπάρτα». Και πράγματι. Η νέα Σπάρτα Πράγας, αυτή του Αντρέα Στραματσόνι, πάει από το κακό στο χειρότερο. Και η "σφαλιάρα" του Ερυθρού Αστέρα ήταν απλά η πρώτη από τις πολλές που ακολούθησαν.



Εισιτήρια χωρίς επιστροφή

Μετά από 16 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, η Σπάρτα Πράγας είναι στην πέμπτη θέση, εκτός ευρωπαϊκών θέσεων και 18 ολκόκληρους βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο, Βικτόρια Πλζεν. Μετράει μόλις 8 νίκες (ποσοστό 50%), 4 ισοπαλίες και 4 ήττες. Έχει κάνει ήττες από ομάδες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, παρ' όλα αυτά η μόνη του... έννοια είναι πως θα κάνει η ομάδα μεταγραφές τον Γενάρη. Όπως ήταν πάντα. Σαν να έχει βγει από το... Football Manager, περιμένοντας την επόμενη μεταγραφική περίοδο.

Οι οπαδοί έφτασαν σε σημείο να πάνε στην προπόνηση, έχοντας στα χέρια εισιτήρια χωρίς επιστροφή για Ιταλία. Στο χθεσινό ματς και παρά τη νίκη της Σπάρτα με 3-0 απέναντι στη Μλάντα Μπόλεσλαβ, υψώθηκε και πάλι πανό εναντίον του.

Η υπομονή έχει τελειώσει από τους οπαδούς, όπως ακριβώς είχε γίνει και στον Παναθηναϊκό. Η κλεψύδρα αδειάζει για τον Ιταλό, ο οποίος βλέπει ακόμα τη διοίκηση να τον καλύπτει. Για πόσο; Άγνωστο. Πάντα είχε τον τρόπο να τους πείθει πως αύριο όλα θα είναι καλύτερα...



Διαβάστε επίσης: Οι οπαδοί της Σπάρτα πήγαν εισιτήριο για Ιταλία στον Αντρέα Στραματσόνι (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα