Ανάλυση: Ένα στοίχημα που δεν θέλει να... Χάσι

12:30 7/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Στους πρώτους του μήνες στην ιδιοκτησία του Ολυμπιακού ο Βαγγέλης Μαρινάκης αντικαθιστούσε τον Έβαλντ Λίνεν με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, νυν προπονητή της Μπαρτσελόνα. Όταν ο Βαλβέρδε αποχώρησε, το καλοκαίρι

του 2012, τον αντικαθιστούσε ο Ζαρντίμ, νυν πρωταθλητής Γαλλίας με τη Μονακό την οποία οδήγησε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League.

Ακολούθησε ένα "βαρύ" όνομα του ισπανικού ποδοσφαίρου, που είχε γράψει ιστορία με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Μίτσελ κατέγραψε ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές στο παλμαρέ του ως προπονητής του Ολυμπιακού και πλέον βγάζει το... ψωμί του στην Primera Division και τη Μάλαγα, αφού είχε περάσει από τη Μαρσέιγ.

Μετά τον Μίτσελ ανέλαβε ο Πορτογάλος Περέιρα, με καλό όνομα στη χώρα του (το οποίο χαλάει εδώ και 2-3 χρόνια), ο Μάρκο Σίλβα, που πλέον βρίσκεται στην Premier League, ο Ισπανός Βίκτορ Σάντσεθ, που προερχόταν απ' την Primera Division και ο Πορτογάλος, Πάουλο Μπέντο, με θητεία σε Σπόρτινγκ Λισαβόνας και στην Εθνική Πορτογαλίας.

Όλοι οι παραπάνω ή οι περισσότεροι εξ αυτών, είχαν "όνομα". Ήρθαν στον Ολυμπιακό έχοντας αρκετά καλό βιογραφικό και όταν έφυγαν δεν χάθηκαν. Συνεχίζουν να βρίσκουν υψηλά συμβόλαια, να εργάζονται σε κορυφαία πρωταθλήματα και να έχουν επιτυχίες, όπως ο Βαλβέρδε και ο Ζαρντίμ. Ο Ολυμπιακός είχε πάντα τον τρόπο να φέρνει από το εξωτερικό προπονητές απ' αυτούς που λέμε... value for money.

Τον ήθελε και πριν έναν χρόνο

Και ξαφνικά... Μπέσνικ Χάσι. Αλβανοκοσοβάρος, με θητεία σε Άντερλεχτ και Λέγκια Βαρσοβίας. Πρωταθλήματα που δεν τα λες... τοπ επιπέδου. Ο πάντα απαιτητικός κόσμος αντιδράει. Πριν ένα χρόνο είχε παίξει (ο κόσμος) καθοριστικό ρόλο στο να μην υπογράψει στον Ολυμπιακό ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Τώρα φαίνεται πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν θα κάνει πίσω στην επιλογή του.



Άλλωστε, ο Χάσι ήταν στο στόχαστρο του Μαρινάκη και πέρσι, αλλά όχι για τον Ολυμπιακό. Τον ήθελε στη Νότιγχαμ, ωστόσο το deal μεταξύ του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και της αγγλικής ομάδας προχώρησε ένα χρόνο μετά. Φαίνεται πως ο Μαρινάκης έχει προσωπική άποψη και μάλιστα πολύ καλή για τον Αλβανοκοσοβάρο προπονητή, εξ ού και η επιμονή του να συνεργαστεί μαζί του.

Γι' αυτό τον επιλέγει

Τι είναι εκείνο που έχει κάνει τον Μαρινάκη να εγκαταλείπει τη γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή της Ιβηρικής για τα... μάτια του Μπέσνικ Χάσι; Γιατί παίρνει ένα ρίσκο, βάζοντας ακόμα και τον κόσμο απέναντι πριν καλά - καλά μπει το καλοκαίρι; Ο ίδιος ο Χάσι έδωσε την απάντηση, μιλώντας σε Βέλγους δημοσιογράφους.



"Εμπιστεύεται την ευρωπαϊκή μου προϋπηρεσία με Λέγκια και Άντερλεχτ και μου είπε ότι είμαι ικανός να διαχειριστώ την πίεση. Ο Ολυμπιακός οφείλει να είναι πρωταθλητής κάθε χρονιά, να κερδίσει το κύπελλο και να πάει όσο πιο μακριά γίνεται στην Ευρώπη. Στην Άντερλεχτ δεν ήταν ποτέ έτσι. Είναι μία μεγάλη πρόκληση και ένα μεγάλο ραντεβού ο τρίτος γύρος των προκριματικών του Champions League", είπε ο νέος (εκτός συγλονιστικού απροόπτου) προπονητής του Ολυμπιακού.

Αυτό που δεν είπε, βέβαια, είναι πως με τη Λέγκια ναι μεν κατάφερε να μπει στους ομίλους του Champions League ξεπερνώντας όχι έναν, αλλά τρεις προκριματικούς γύρους, όμως στους ομίλους η πολωνική ομάδα ήταν η χειρότερη της διοργάνωσης. Άλλο Λέγκια κι άλλο Ολυμπιακός όμως. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι αντίθετος και ο κόσμος. Διότι άλλο προπονητής στη Λέγκια ή στην Άντερλεχτ κι άλλο στον Ολυμπιακό.



"Πέρυσι ο Ολυμπιακός έχασε τους ομίλους του Champions League και ο Μαρινάκης δεν θέλει να συμβεί ξανά αυτό", πρόσθεσε ο Χάσι. Επί της ουσίας έρχεται για να διαχειριστεί μία πιεστική κατάσταση από το πρώτο κιόλας λεπτό της παρουσίας του στην Ελλάδα. Και δείχνει να το γνωρίζει. Θα τα καταφέρει; Ο χρόνος θα το δείξει.

Τραγούδι αφιερωμένο... χωρίς αγάπη

Από την Πολωνία απολύθηκε σε λίγους μήνες και έφυγε με την ταμπέλα του αποτυχημένου. Ο κόσμος ήταν απέναντί του και μάλιστα έβγαλαν και... τραγούδι για εκείνον με τίτλο "Mr Albania - Αλβανική αποτυχία".


Αντίθετα, στο Βέλγιο τον έχουν σε σαφώς μεγαλύτερη εκτίμηση, έστω κι αν από πλευράς τίτλων δεν... σάρωσε. Κατέκτησε ένα πρωτάθλημα με την Άντερλεχτ και ένα Σούπερ Καπ Βελγίου, ωστόσο το ποσοστό νικών του δεν έφερε κάτι αξιόλογο. Σε 119 παιχνίδια είχε 64 νίκες, 28 ισοπαλίες και 27 ήττες. Ποσοστό νικών 53,78%. Ποσοστό που σε μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό σίγουρα δεν θα τον αφήσει και πολύ στη θέση του...

Ο Μπέσνικ Χάσι αναμένεται να γίνει και επίσημα σήμερα ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού μέσα σε τόσο μεγάλη αμφισβήτηση που κανείς προκάτοχός του δεν είχε, ούτε καν ο Τάκης Λεμονής τους τελευταίους μήνες. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο και βάζει ένα μεγάλο στοίχημα. Ένα στοίχημα που δεν θέλει να... Χάσι!

Keywords
Τυχαία Θέματα